Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни и първият заместник-председател на комисията по отбрана на Радата генерал-лейтенант Михаил Забродски написаха дълга статия за Укринформ.

Войната в някои отношения вече надхвърля Първата и Втората световна война и може да се проточи до 2023 г. Как въоръжените сили на Украйна и партньорите трябва да противодействат на заплахите от Русия и да предотвратят Третата световна война: LIGA.net преразказва статията на генералите - накратко.

Конфликтът може да се проточи до 2023 г. „Той вече не се вписва нито в рамките на обявения руски „светкавичен криг“, нито в продължителността на активните фази на бойните действия във войните от началото на 21 век. Има всички основания да смятаме, че това времеброене ще премине календарните граници на 2022 г."

Русия иска да стигне до границите на Донецка област. Още по-привлекателно за окупаторите е настъплението към Запорожие. „Тази перспектива осигурява по-нататъшни действия (на руснаците – Ред.) на север и създаване на пряка заплаха за превземането на Запорожие и Днепър, което от своя страна ще доведе до загуба на контрол от украинската страна върху значителен част от левобережна Украйна“.

Не е изчезнала и заплахата за столицата. „От дневния ред не са изключени връщането към плана за превземане на Киев и заплахата от преразгръщане на военните действия от територията на Република Беларус.

Но най-опасен е руският плацдарм на десния бряг на Днепър. „Успехът на юг... може да има двоен ефект. От една страна, има много реални перспективи за превземане на Николаев и Одеса. От друга, създаването на заплашително направление към Кривой Рог, а в бъдеще - заплаха за централните и западните региони“.

Това може да се промени чрез ударите на въоръжените сили на Украйна. „Единственият начин за радикална промяна на стратегическата ситуация, разбира се, е да се извършат няколко последователни и в идеалния случай едновременни контраатаки от украинските въоръжени сили по време на кампанията през 2023 г.“

За подготовка на настъпателна кампания са необходими 10-20 бригади. „Това може да стане само чрез замяна на основните видове въоръжение на съществуващите бригади със съвременни, които се предоставят от партньорите на Украйна... (необходими са доставки. – Ред.) Допълнителен брой ракети и боеприпаси, артилерийски системи, ракети системи, оборудване за електронна война и др."

Въоръжените сили на Украйна наистина удрят в Крим. Трябва да продължим ударите срещу окупираните обекти. "Става дума за поредица от успешни ракетни удари по военновъздушните бази на противника в Крим, преди всичко по летището в Саки. Задачата на Въоръжените сили на Украйна за 2023 г. е да направи тези чувства по-остри, естествени и доста осезаеми за руснаците и други окупирани територии“.

Освобождаването на Крим е политически важно, но военните оценки са различни. „Нищо не може съществено да попречи на болезненото, но съвсем реално предислоциране на Черноморския флот във военноморската база Новоросийск на източното крайбрежие на Черно море, а военното присъствие на агресора в региона ще бъде запазено заедно със заплахата от ракетни удари. ."

„Логично е да се предположи, че Украйна планира операция или поредица от операции за превземане на полуострова за 2023 г. Такова планиране трябва преди всичко да предвижда наличието на необходимия набор от войски.

Определящият фактор е обхватът на оръжията. „За въоръжените сили на Руската федерация той е до 2000 км, като се вземе предвид обхватът на полета на крилатите ракети с въздушно изстрелване; за въоръжените сили на Украйна той всъщност е ограничен до 100 км от обсега на ракетите и дълбочината на полета. стартови позиции на остарели OTRK."

„Преведено на езика на военната практика, това означава, че Въоръжените сили на Украйна в най-добрия случай могат да нанасят удари с остарели оръжия само в дълбочината на оперативния тил на противника. При това врагът е в състояние да нанася точкови удари по цели по целия терен. дълбините на страната безнаказано“.

Затова руснаците усещат безнаказаността и отдалечеността на войната. Това трябва да се промени. „Преоборудването на въоръжените сили на Украйна с оръжейни системи с подходящ обсег трябва да се превърне в много желания фактор за промяна на играта“.

Получаването на далекобойни оръжия от западни партньори е временно решение. „Съществува остър проблем с възстановяването и отстраняването на грешки в нашия собствен дизайн и производство на високотехнологични оръжия. И тактико-техническите изисквания за такива образци вече трябва да включват съответните параметри, по-специално по отношение на обхвата на употреба.“

В някои отношения войната вече надминава Първата и Втората световна война. „Ежедневният разход на боеприпаси на украинските въоръжени сили, например артилерийски снаряди на оръдие, е средно три пъти по-висок от показателите на кралската артилерия на британската армия по време на Първата световна война... Тези цифри едва ли ще намаляват."

Следователно Украйна ще има нужда от ресурси и пари още дълго време. „През 2023 г. значителният обем военно-техническа помощ от партньорските страни трябва да остане материалната основа на украинската съпротива.

Ядрен удар няма да сломи Украйна, но има риск от трета световна война. "Трудно е да си представим, че дори ядрените удари ще позволят на Руската федерация да сломи волята на Украйна за съпротива. Но не може да се пренебрегне заплахата, която ще се появи за цяла Европа. Не може напълно да се изключи възможността за пряко участие на водещите страни на света в „ограничен“ ядрен конфликт, зад който вече пряко се вижда перспективата. Трета световна война".

Следователно светът трябва да съдържа Руската федерация. „Всеки опит за практически стъпки за използване на тактическо ядрено оръжие трябва да бъде спрян с помощта на целия арсенал от средства, с които разполагат страните по света.


Превод: БЛИЦ