"Ислямска държава" преговаря с „Ал Кайда” за евентуален съюз, докато иракските правителствени сили затягат обръча около джихадистките бойци в Мосул, заяви иракският вицепрезидент Аяд Алауи, цитиран от Ройтерс.
Алауи каза, че разполага с информация от иракски и регионални източници по този въпрос. "Преговорите са започнали", каза той. "Водят се преговори и диалог между представители на лидерите на двете организации Багдади и Зауахири."

"Ислямска държава" се отцепи от „Ал Кайда” през 2014 г. и оттогава двете групировки водят настървена битка за нови попълнения и финансиране, както и за това кой да представлява глобалния джихад.

Лидерът на „Ал Кайда” публично критикува ИД за жестоките й методи, включващи бесене, давене и подпалване на противниците.
Не е ясно засега как двете групировки биха могли да действат заедно, заяви иракският вицепрезидент.

През октомври миналата година иракските войски с помощта на шиитски доброволци и международната коалиция начело със САЩ започнаха офанзива за изтласкване на ИД от Мосул и районите около него.

Джихадистите бяха изгонени от половината град, но иракските военни и съюзниците им са въвлечени в жестоки улични битки по улиците на Стария град. ИД използва самоубийствени атентати, снайперисти и въоръжени дронове, за да защитава територията под неин контрол, като често напада цивилни или ги използва като живи щитове.

Групировката загуби позиции в Мосул, но все още контролира градове като Хаим, Хауиджа и Тал Афар в Ирак, както и Ракка в Сирия.
Дори да бъде изтласкана изцяло от Ирак, според вицепрезидента Алауи ИД едва и ще се изпари във въздуха.
"Те ще продължат да се спотайват в спящи клетки и да разпръскват отровата си по целия свят", посочи той.