Един от основните помощници на лидера на терористичната групировка „Ислямска държава” Абу Бакр ал Багдади е убит до Мосул. Това съобщава иракският канал Al Sumaria, позовавайки се на местен източник.
„Неидентифицирани лица са убили Хасбула ал Кавкази с прякора Кавказкият Емир около дома му в Тал Афаф западно от Мосул. Ал Кавкази, който рядко се е появявал в Тал Афар, бе един от основните помощници на Багдади”, е съобщил източникът.
 

По данни на източника, след убийството на ал Кавкази терористите от ИД са обявили всеобща мобилизация и прочистват жилищните квартали на Тал Афар в издирване на убийците.
 
Операцията на иракските военни и водената от САЩ коалиция за освобождаването на Мосул започна през октомври 2016 година. От февруари насам военните се придвижват към западната част на града.  
 
В началото на април източник на РИА Новости от правителствените сили на Ирак съобщи, че самият Багдади може да се намира в обсадения Мосул. Тогава източникът не изключи лидерът на ислямистите да е сериозно ранен.