В Индия, на фона на трудна ситуация с коронавируса, беше регистрирано огнище на рядка гъбична инфекция, наречена „черна плесен“.

Както съобщава India Times, най-често заболяването се диагностицира при пациенти, претърпели COVID-19, особено в тежка форма.

Според член на правителствената организация NITI Aayog, д-р Пол, шансовете за заразяване с гъбичките се увеличават, когато пациентът е поставен на механична вентилация.

Най-лоша е ситуацията в индийския щат Гуджарат, където до момента са регистрирани повече от сто случая на мукоромикоза - научното наименование на това, което местните са нарекли „нашествието на черната плесен “.

Освен това стотици случаи на гъбична инфекция са идентифицирани в съседния щат Махаращра, където осем души, излекувани от коронавируса, са ослепяли с едното око поради заразяване с опасната гъбичка.

Но най-често инфекцията засяга носните синусите или белите дробове след вдишване на спорите на патогена.

Припомняме, че от средата на април Индия буквално е обхваната от „буря от коронавирус“. В болниците няма достатъчно кислород, поради което хората умират, докато чакат помощ. Опашките за крематориумите принуждават отчаяни роднини да изгарят телата на роднини директно на улиците.

На 7 май страната постави 11-ия антирекорд за К-19 за един месец - в Индия бяха регистрирани 414 188 нови случая на заразяване с коронавирус за ден.

Според последните данни на индийското министерство на здравеопазването, над 17,2 милиона души са оздравяли, 230 хиляди души са починали от коронавирус и свързани с него заболявания.

Превод и редакция: БЛИЦ