Попълнете търсена ключова дума или фраза

Страшна прогноза за пандемията и световната икономическа криза през следващите 5 години

https://blitz.bg/svyat/strashna-prognoza-za-pandemiyata-i-svetovnata-ikonomicheska-kriza-prez-sledvashchite-5-godini_news794385.html Blitz.bg

Ще станем свидетели на спекулативни балони, промени на цените, дългова криза и сриване на IT-инфраструктура

Женева, Швейцария 19 Ян. 2021, 21:06 1410 прочита 1 коментара

Последствията от пандемията от коронавирус могат да поставят под заплаха развитието на световната икономика през следващите 3-5 години, предупреждават експертите на Световния икономически форум /СИФ/, пише Труд бг.

Освен това в резултат на пандемията може да се усили социалното неравенство и през следващите 5-10 години ще отслаби геополитическата стабилност, се казва в доклада на СИФ за световните рискове Global Risks Report 2021, публикуван днес.

По-конкретно представителите на бизнеса и различните социални групи, анкетирани от експертите, очакват, че през следващите 3 до 5 години пандемията ще доведе до спекулативни балони, промени на цените, дългова криза и сриване на IT-инфраструктурата.

Въпреки началото на ваксинацията срещу COVID-19, пандемията още дълго време ще оказва влияние върху обществения живот и икономиката, се казва в изследването. Например, в тази ситуация се променя начина на взаимодействие на компаниите с клиентите, веригите за доставка, бизнес моделите.

В същото време ускоряването на цифровото развитие може да доведе до ръст на броя на кибератаките, а честият хоум офиса – до здравословни проблеми.

През 2020 г. „светът осъзна до какви катастрофални последици може да доведе игнорирането на такива дългосрочни заплахи, каквито са пандемиите“, отбелязват експертите на СИФ. Те припомнят, че още през 2006 г. са предупреждавали в своя ежегоден доклад за рисковете, свързани с възможните пандемии.

Сред проблемите, представляващи най-голяма заплаха в световен мащаб, са посочени още климатичните промени и други предизвикателства, свързани с околната среда.

1 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам