Резултатите от финалната фаза на национално проучване за антитела показва, че 5,2% от населението на Испания е било изложено на коронавируса, обявиха здравни представители.

Те потвърждават откритията от първите фази на изследването и сигнализират, че така нареченият "стаден имунитет" срещу коронавируса не е реалистичен, информира "Ройтерс".

Близо 70 000 души са тествани в Испания три пъти през последните три месеца. Картината не се е променила много спрямо предварителните резултати, публикувани през май.

В коментар на публикацията авторитетният журнал "Лансет" отбелязва, че данните за относително малкия процент испанци с антитела в контекста на сериозната здравна криза в Испания могат да послужат на други държави като справка. Пояснява се, че трудно може да се постигне стаден имунитет без покачване на смъртните случаи и натоварване на здравните системи.

Ключовото откритие е, че почти цялото население остава незасегнато от коронавируса, въпреки че в страната възникнаха много огнища на зараза и Испания е една от най-тежко ударените европейски страни (с повече от 28 000 починали и около 25 000 заразени), подчертава журналът.