Сблъсъци между полицаи и имигранти избухнаха край лагера "Диавата" до Солун, написа гръцкият в. Катемерини.

До баталните сцени се е стигнало след като около 2000 души са излезли от центъра за настаняване и са се опитали да пробият полицейския кордон, за да пресекат границата с Македония. Служителите на реда са използвали сълзотворен газ и шумови гранати и азиатците и африканците са се прибрали в "Диавата".

Медията не съобщи за пострадали при сблъсъците.

В същото време се появиха и кадри от четвъртък на употреба на сълзотворен газ от гръцката полиция, за да се попречи на стотици мигранти, избягали от бежанския лагер в Солун, да премината границата на страната с Македония, с цел да се придвижат към Западна Европа. Възвърнаха се опасенията за възможна нова бежанска криза, подобна на тази от драматичната 2015 година, предава скопският телевизионен „Канал 5“.

Полицаите се опитват да принудят мигрантите да се върнат в лагера. В сутрешните часове на полето вече са били разпънати повече от 100 палатки, в които са се заселили бежанци, включително с малки деца, а причината за това е, както БЛИЦ писа, призив социалните мрежи в началото на април организирано да се премине северозападната граница на Гърция с Албания.

Според ръководителя на Регионалната инициатива за миграция, убежище и бежанци Сашко Коцев няма място за безпокойство за нова вълна от бежанци в страната.

България е на нокти заради бежанците! Младен Маринов обяви какво става на границата 

Ситуацията е под контрол, но ако сравним с 2015 г. очакванията ми са, че няма да се повтори, първите страни са много подготвени, сега има по-голяма подкрепа от ЕС за справяне с мигрантската криза. Бих споменал, че тук на южната ни граница с Гърция заедно с македонските гранични полицаи патрулират полицаи от няколко европейски държави“, каза Сашко Коцев - директор на Регионалната инициатива за миграция, убежище и бежанци (MAARI).

Тенденцията на нелегалната миграция се увеличава, казва министър Спасовски. През предходната година около 16 900 имигранти се опитаха да пресекат нелегално македонската граница. Той уверява, че защитата на границата е добра и подчерта, че мигрантите минават по друг маршрут, а не по т.нар. западнобалкански.ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!