Специализираното аналитично издание Stratfor публикува статия „Подготовка за продължителна война в Украйна: времето е на страната на Русия?“ 
 
"Украйна се надява, че износеното въоръжение на Русия, ограничената й численост на войските и болната й икономика в крайна сметка ще дадат на Киев прозорец на възможност. Но достатъчната подкрепа на Запада за Украйна не е гарантирана и това е логично", се казва в статията.

Агенцията пише, че дори ако украинските войски превземат Херсон, руснаците просто ще се оттеглят на по-безопасна фронтова линия от другата страна на Днепър, „където в обозримо бъдеще не може да става дума за провеждане на украинска десантна операция“. Сценарият, според който украинската армия ще успее да освободи Херсон, обаче анализаторите наричат ​​малко вероятен.
Ето още някои констатации от Stratfor:

„Преходът на Украйна от използване на съветски/руски оръжия към оръжия на НАТО идва с дългосрочни предизвикателства, тъй като предоставянето на различни оръжейни системи от всяка страна на ad hoc основа усложни нуждите от обучение, поддръжка и логистика на украинската армия.“

„Физическото унищожение в Украйна е значително и умората от война ще накара Запада да се колебае все повече относно финансирането на възстановяването на украинската икономика, което (вече) струва стотици милиарди долари.“

"Умората от войната ще нарасне в Европа, тъй като икономиката на континента е изправена пред сериозен риск от стагфлация през следващите тримесечия, чиито ефекти ще бъдат изострени от вече високите нива на публичен дълг на Европа. В допълнение, високите цени на енергията ще предизвикат индустриалните сектори на някои европейски държави ще станат по-малко печеливши и конкурентоспособни, което вероятно ще доведе до безработица и политическо желание в цяла Европа да харчат повече у дома, отколкото в Украйна."

„Освен това вътрешните проблеми на Украйна с корупция, олигархично влияние и слаби институции ще останат, привличайки критики от международни донори и допълнително замъглявайки перспективите на Украйна за присъединяване някога към ЕС.“

„В допълнение към слабостите на Украйна, съществува и въпросът за относителната сила на Русия, която може да й позволи да победи Киев в конфликта. В сравнение с Украйна, много по-голямата икономика на Русия може да бъде по-добре подготвена да устои на загубите от продължителна война.

Stratfor казва, че „военната мощ на Русия и нейната способност да произвежда свои собствени оръжия няма да позволят на украинските сили, зависими от НАТО, да отслабят достатъчно Москва“.

„Сегашното предимство на Русия в оборудването – особено в артилерията, въздушната поддръжка и електронната война – ще отнеме месеци или дори години на доставки от НАТО за Украйна, за да компенсира това. И ако Русия включи своя мобилизационен потенциал, тогава това ще се превърне в преобладаващо превъзходство в този конфликт."

"Украйна и Западът все още имат възможност да постигнат победа първо на бойното поле и след това на масата за преговори, ако Западът увеличи темпото и обема на доставките на оръжия за Киев и се ангажира да стабилизира украинската икономика. Но тези стъпки ще струват много пари и може да отнеме много години. И досега Европа и Съединените щати изглежда се колебаят да увеличат значително подкрепата си за Украйна."


Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук