Няколко дни преди въоръженото нападение над трамвая в холандския град Утрехт, 37-годишният турски гражданин Гьокман Танис, който е заподозрян за стрелбата, е публикувал гневен пост в мрежата. Повод за недоволството му е станал новозеландският терорист Брентън Тарант, който в петък изби 50 души в две джамии в Крайстчърч.

Той е качил снимка, на която е запечатан изписаният автомат на 28-годишния мъж, а към нея е написал: „Кучи син”.Съседи на Танис обаче го описват като добро момче. А негови близки споделят, че стрелбата в трамвая е акт на насилие срещу един човек, негов близък, който е пътувал в превозното средство. 

"Това е акт на насилие срещу един човек, към жена. Другите са опитали да я защитят и тогава той е започнал да стреля по тях. Това ми разказаха.. Не вярвам, че е станал терорист", казват негови близки. 

Както БЛИЦ съобщи, 37-годишният турски гражданин има богато криминално минало. На 4 март Танис е трябвало да се яви в съда заради случай на изнасилване. Той бил обвинен в сексуално насилие над жертвата му няколко пъти и заплашвал да изгори дома й.

През 2013 г. пък е заподозрян в опит за убийство чрез „откриване на огън в апартамент“, а през последните години е бил обвинен в извършване на влизане с взлом, кражба в магазин, шофиране в нетрезво състояние и нападение срещу полицай, като го е наплюл в лицето.
 
Негов сънародник, който се занимава с бизнес в Утрехт, пък разкри, че преди време Танис е бил задържан във връзка с подозрения, че е член на „Ислямска държава“.

Припомняме, че тази сутрин нападател откри огън в трамвай в холандския град Утрехт и избяга.  При нападението загинаха трима души, броят на ранените е над 9. Във връзка със стрелбата местната полиция издирва 37-годишния турчин Гьокман Танис.

Превод: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ