Руската космическа агенция "Роскосмос" обнародва тайни документи от времето на надпреварата за Луната между САЩ и СССР, посветени на разработката и изстрелването на мисията "Луноход-1".

Материалите са достъпни на сайта на агенцията. 

Сред публикуваните документи има заповед, определяща машиностроителния завод "Лавочкин" за главна организация за разработка на научни изкуствени спътници на Земята. Освен това, разсекретени са документи относно хода на работата по обекта Е-8 - автоматичина междупланетарна станция (луноход) за изследване на Луната. 

Също е достъпен стенографски протокол от заседание на колегията към Министерството на общото машиностроене на СССР, в хода на което лавният конструктор на Научно-изследователския институт за автоматика и прибори Михаил Рязанский е изказал съображения относно спазването на сроковете за работа по комплекса Е-8, който е бил свързван с работата по кацането на съветски космонавти на Луната, за което е бил разработван пилотируем кораб Л-3.

Той е съобщил, че сроковете не са били спазени заради подготовката на ново оборудване, което се е разработвало до онзи момент.  

В друг документ, протокол от заседанието на Колегията от 8 май 1969 година, се отбелязва, че в случай на реализирането от страна на американците на програмата "Аполо" приоритетът за Съветския съюз по усвояване на Луната трябва да се запази. 

Също главният конструктор на завода "Лавочкин" Георги Бабакин е заявил, че изстрелването на апарата Е-8 трябва да се направи във всеки случай, дори ако американците изпратят в СССР лунен грунт. 

Министърът на общото машиностроене на СССР Сергей Афанасиев е отбелязал, че изстрелването на станцията играе изключително важна роля и ще е позор, ако "апаратът започне да събира лунна атмосфера вместо грунт". 

На 17 ноември 1970 година съветската автоматична междупланетарна станция "Луна-17" каца на повърхността на Луната в района на Морето на дъждовете, след което самоходният апарат "Луноход-1" слиза от платформата за кацане и започва да изпълнява своята мисия. 

Превод и редакция: БЛИЦ