Информационният портал „Интерфакс” съобщи с позоваване на пресслужбата на индийските ВМС, че на 22 ноември е извършено първото изпитателно изстрелване на свръхзвуковата руско-индийска крилата ракета ”БраМос” от борда на модернизиран изтребител Су-30МКИ (корабен вариант).
„Изстрелването на крилата ракета „БраМос” е извършено по надводна цел в Бенгалския залив и е признато за напълно успешно” – се казва в съобщението на индийското военно ведомство.
 

Свръхзвуковите противокорабни ракети вече са на въоръжение в Сухопътните войски и ВМС на Индия. За използването на Су-30МКИ ракетата е облекчена с почти половин тон, сега нейната маса е 2500 кг.
 
Изпитателният полет е изпълнен от два самолета: единият е носител на ракетата, а от борда на другия е заснето на видео изпитанието от старта до поразяването на целта.
 
При разработката на „БраМос” руските специалисти разчитали далечина на полета около 290 км. Благодарение на факта, че Индия се присъедини към международния режим за контрол на ракетните технологии, конструкторите увеличили нейната далечина до 450 км при скорост 2,8М.
 
Превод и редакция: БЛИЦ