Кайл Мизоками от изданието The National Interest разглежда хипотетичен морски двубой между най-съвременния американски разрушител Zumwalt срещу тежкия атомен ракетен крайцер „Пьотр Велики”, като достига до интересен извод.
Zumwalt е създаден с използване на технологията „стелт”, чиято цел е благодарение на особените му форми на корпуса да направи кораба невидим за радарите на противника.
 

Американският кораб има водоизместване около 14 000 тона и може да развива скорост 30 възела (55 км/час). Той има две оръдия калибър 155 мм с коректируеми в полет снаряди, всеки от който струва почти по 1 млн долара. Също може да носи крилати ракети „томахоук”, противоподводникови ASROC и зенитни ESSM.
 
„Пьотр Велики” е най-големият съвременен неавионосен ударен боен кораб – неговото водоизместване достига 24 000 тона, а ядрената му силова установка му позволява да развива скорост 32 възела (почти 60 км/час)
 
Руският кораб има за задача да унищожава големи надводни кораби, затова притежава напълно ефективно въоръжение – крилати ракети П-700 „Гранит”, зенитни комплекси С-300Ф „Форт”, „Кинжал” и „Кортик”.
 
Ако се предположи, че двата кораба се окажат един против друг в открито море на максималната дистанция на поражение на противокорабното оръжие – около 500 км за „Гранит”, и ако точното местоположение на противника е неизвестно, Zumwalt ще има съществено превъзходство над руския опонент, пише Мизоками. Причината е, че американският кораб ще се изобразява на руските екрани като малък риболовен съд.
 
Това предимство обаче не дава предимство на разрушителя, тъй като няма противокорабни ракети „Харпун”, и за да порази противника трябва да се приближи минимум на 130 км – максималната далечина на неговите специални 155-мм оръдия. Даже от тази дистанция да се улучи маневриращ противник с бавнолетящите, макар и коректируеми снаряди, е практически невъзможно.
 
Руският кораб е способен да отговори с изстрелване на „Гранити”-и към американеца, но главата за самонасочване на ракетата няма лесно за засече и захване слабото отражение на радиовълните от Zumwalt. Освен това американският разрушител разполага със силно противоракетно въоръжение и е вероятно да порази голяма част от руските „Гранит”-и, счита Мизоками.
 
По такъв начин нито новият американски суперразрушител, нито построеният почти преди 30 г. руски крайцер не притежава преимущества в хипотетичния морски бой, обобщава авторът. При тези обстоятелства изходът от сблъскването ще бъде предопределен от непредвидени случайни фактори, а може от космическото разузнаване или информация от скоростни дронове или подводници.
 
Превод и редакция: БЛИЦ