В края на октомври в Съвета на федерацията заявиха, че руският ВМФ в най-близко време ще се сдобие с база на Курилските острови, съобщи stockinfocus.ru. Предполагаемият остров е Матуа, на който по време на Втората световна война имало 3-хиляден японски гарнизон. Тази руска база ще промени баланса на силите в региона.
Предполага се, че базата ще позволи приемане на всякакви кораби, включително първи ранг, планира се възстановяване на летищата. В края на този октомври там вече се приземил военнотранспортен Ан-26. Скоро ще кацнат и вертолети.
 

Матуа е малък остров в средната част на Курилите с площ от 52 кв. км и с действащ вулкан. Япония никога не е предявявала за него териториални претенции.
 
Част от японските съоръжения все още могат да се ползват, например пистите от бетон или от метални решетки. Под настилката са прокарани тръби против заледяване, в които тече гореща вода от намиращи се наблизо геотермални извори.
 
Базата на острова е необходима преди всичко за патрулиращите руски ядрени подводници с балистични ракети. Тя ще стане свързващо звено между двете разпокъсани бази на Тихоокеанския флот във Владивосток и Вилючинск (Камчатка). От нея ще може да се контролира Охотско море и четирите оспорвани южнокурилски острова.
 
Окончателното решение все още не е взето, но събитията се развиват в тази посока и се търсят финансови възможности за изграждане на военната инфраструктура. Следва да се отчита, че преди година на най-южните острови вече са прехвърлени ракетни подразделения: на Итуруп е дислоциран брегови ракетен комплекс „Бастион”, а на Кунашир – комплекс „Бал”. Освен това беше съобщено, че на Курилите ще бъде разположена дивизия, с пълен ход върви модернизацията на военните бази.
 
Новата база на остров Матуа ще прикрива новосъздаваната групировка и ще бъде техен логистичен център.
 
Превод и редакция: БЛИЦ