ВМС на Великобритания за първи път от времето на Студената война изпращат в Черно море боен кораб, съобщава Sunday Mail. Както отбелязва изданието, есминецът HMS Diamond, въоръжен с ракети ще се насочи към бреговете на Украйна.

На борда на кораба ще има около 60 морски пехотинци. Британските медии твърдят, че корабът ще участва в мисия по охраната на 650 британски военнослужещи, които участват в "секретни учения" в Украйна.

"Великобритания изпраща ясен сигнал, че ние стоим зад идеята за защита на демокрацията по цял свят и подкрепата на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна", заявява за Sunday Mail министърът на отбраната Майкъл Фалън. 

През декември началникът на руския генерален щаб Валерий Герасимов заяви, че рязко е нараснала активността на военно-морските сили на НАТО в Баренцово, Балтийско и Черно морета. По неговите думи в Европа, по линията на съприкосновението Русия — НАТО, алиансът увеличава военните контингенти, натрупва въоръжение и разгръща военна инфраструктура. Той обяви, че тези действия носят деструктивен и провокационен характер, припомня РИА Новости. 

Превод: БЛИЦ