Bританците трябва да свикнат с "нестандартни" и "маломерни" зеленчуци по рафтовете на супермаркетите заради тежката суша в страната, пише "Дейли Мейл".

Местните фермери предупредиха, че тази зима поразените от сушата култури от картофи, лук и моркови ще изглеждат "различно", а британците вече споделят снимки на "зеленчуци със странна форма" в социалните мрежи.

Експертите твърдят, че зеленчуците и плодовете от настоящата реколта ще се окажат с по-малки размери и няма да отговарят на обичайните стандарти за храни по рафтовете на супермаркетите. Най-силно засегнати ще бъдат ябълките, брюкселското зеле, картофите, морковите и лукът.

Бонусите са важни! 200 лв. Спорт и 1500 лв. Казино

Междувременно британският Национален съюз на фермерите провежда кампания за принуждаване на супермаркетите да приемат повече "нестандартни" зеленчуци, които "може да не изглеждат обичайно". "Потребителите трябва да бъдат малко по-гъвкави, защото картофите могат да бъдат малко по-малки, както и главите лук", казва Том Брадшоу, заместник-председател на профсъюза.

Експертите смятат, че настоящата ситуация едва ли ще се подобри дори при значителни валежи през есента.

Тази година Обединеното кралство е изправено пред необичайно горещо лято. Така на 19 юли температурата в страната счупи предишния рекорд от 38,7 градуса и достигна 40,3 градуса. От миналата седмица суша е обявена в 9 от 14 области на Англия. За последен път суша беше обявена през 2018 г. В резултат на това поливането с маркуч е забранено в редица окръзи. В сряда британската компания за водоснабдяване Thames Water забрани на всички свои 14 милиона клиенти да използват маркучи за поливане от 24 август.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук