Нивата на водите в Германия и редица други страни в Европа спаднаха толкова много, че разкриха плашещи послания на предците ни, изписани върху камъни.

Известни с името „камъни на глада” (Hungersteine), тези скали имат по себе си надписи, които по свой, брутален начин, показват, че ако водата спадне до такава степен, че те да станат видими, следва мизерия и глад.

Един такъв камък наскоро се появи в река Елба, която извира от планините в Чехия, пресича цялата страна, както Германия и се влива чак в Северно море. Той е поставен за пръв път на сушата, където някога е текла реката, през 1616 г. по времето на един от най-лошите гладни периоди за тези територии. А предупреждението, написано на него, все още се чете:

„Ако ме видиш, плачи”

"Wenn du mich seehst, dann weine". Това е стряскащият текст, изсечен по показващия се заради сушата камък в река Елба

Камъните на глада като този са популярен хидрологически знак, използван в цяла Централна Европа. Последно подобен знак, че идва суша, се появи през 2018 г., пише "Флагман".

Тези скали са изсечени от автори, чиито имена са загубени за историята, но предупрежденията им сега, повече от всякога, трябва да ни карат да се замислим за това, което следва. Така описва находката екип от чешки учени още през 2013 г., които уточняват: „Сушата тогава е довела до слаба реколта, липса на храна, високи цени и глад за бедните хора. Камъните отбелязват исторически събития”.

А сушата в Европа в момента действително историческа. Според учени, очакванията са сегашния сезон да се превърне в един от най-лошите за последните 5 столетия. 47% от Европа в момента живее в условията на суши, което означава, че почвата има дефицит на влага.

Нивата на водата в някои от големите реки в Германия, Италия и Англия – съответно Рейн, По и Темза, са по-ниски от всякога. Те са „прекалено сухи, спаднали и топли”, а това има последици както за природата, така и за икономиката и хората.


Така например дълбочината на река Рейн е два пъти по-малка сега от обичайното. На места положението е още по-зле. Това става причина търговското корабоплаване по нея да се усложнява. Корабите трябва да носят по-малко товари, за да не заорат дъното.

Премиерът на Италия пък предупреди, че страната изпитва „най-сериозната криза с водата от последните 70 години”.

И докато страни като Италия, Испания, Германия, Унгария, Румъния, Чехия, Украйна и Франция са в сух режим, прогнозите на Европейската обсерватория по водата не са оптимистични. „Ситуацията ще се влошава за по-голямата част от Европа”, заключват от там в свой доклад. За щастие България не изглежда да е в списъка на държавите, които ще изпитват сериозни проблеми с недостиг на вода. Поне засега.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук