В град Угледар в Донецка област се водят ожесточени боеве и е почти напълно разрушен. Въпреки че руските въоръжени сили вече са преустановили атаките си срещу града, те продължават да го обстрелват с артилерия.

Евгени Назаренко, говорител на 68-а отделна бригада "Олекса Довбуш", която в момента се намира в Донецка област, разказва за ситуацията в града.

Според него руските военни са атакували яростно Угледар в Донецка област, информира украинското издание "Фокус". Те обаче са получили подобаващ отговор от украинските военни и сега са преустановили атаките си.

Според него ситуацията в Угледар и околностите му вече е стабилизирана.

Назаренко припомня, че руснаците са започнали настъпление към града преди повече от седмица.

"Руските сили са се придвижвали към Угледар от три страни. В самия Угледар се намира 72-ра бригада. Те са действали много компетентно. Руснаците са попадали в обкръжение, а освен това имат много загуби", казва Назаренко.

Руските военни са се опитвали да заобиколят града, но са посрещнати от 68-а отделна егерска бригада. Украинските военни не само устояли, но и дали отпор на противника.

Сега щурмът на Угледар е прекратен, но артилерийският обстрел не е спрял, въпреки че не е толкова интензивен, колкото преди.

"Обстрелът на града продължава. Въпреки това ситуацията е повече или по-малко спокойна в сравнение с преди седмица. Руснаците стрелят, ние стреляме. Продължават артилерийските престрелки, но врагът не предприема щурмови действия", отбелязва Назаренко.

Тактиката на руските въоръжени сили обаче вече се е променила и те воват по различен начин, отколкото край Бахмут. Това се дължи най-вече на факта, че в тези градове действат различни военни части.

"Ако в Бахмут действа ЧВК "Вагнер", която хвърля хора в щурм на вълни, при нас такова нещо не е имало." Според Назаренко Угледар е щурмуван от професионални руски войски, наред с други. Те са били: 155 независима бригада морска пехота към руския Тихоокеански флот, 40-та бригада на морската пехота, въздушнодесантни войски.

Както отбелязва Назаренко, руските военни действат по "съветски начин". С други думи, те атакували с танкове и БМП, подкрепяни от артилерия и авиация.

"Когато руснаците разбраха, че настъплението се е провалило, те не продължиха да се блъскат глупаво в стената на украинската армия, както направиха вагнеровците в Бахмут. Окупаторите си взеха почивка и сега седят спокойно, без да щурмуват", казва Назаренко.

Според военния, руската армия се придвижва с остарели танкове Т-62, което може да означава, че има недостиг на военно оборудване.

"Но те разполагат с достатъчно техника и снаряди за определената операция. Ако вземете фронтовата линия, щурмът на Угледар е малка операция. Да, тя е важна и за нея те са намерили необходимото оборудване", отбелязва Назаренко.

Освен това те имат недостиг на хора, тъй като недостигът на военнослужещи в 155-а отделна бригада на морската пехота е компенсиран от мобилизирани.

След успешна операция в Болшая Новоселка украинските военни залавят четирима руснаци. Оказва се, че са на 18-19 години и са от Камчатка.

Освен това, според неговите думи, Угледар е практически разрушен от постоянния обстрел от руска страна.

"Всъщност градът вече не съществува. Положението там е по-лошо дори от това в Бахмут. В Угледар изобщо няма нищо цяло" - казва Назаренко.

Въпреки това в града остават цивилни граждани. Според Назаренко в Угледар има няколкостотин души, които отказват да напуснат.

"Може би някои не могат да напуснат, въпреки че оттам е извършена евакуация. Но сред тези хора има и такива, които не са много приятелски настроени към Украйна. Вероятно са такива, които очакват "освободителите", казва Назаренко, но отбелязва, че са в постоянна опасност, защото обстрелът не спира, макар и с по-малка интензивност.

Като цяло, според представителя на 68-а бригада, руснаците в Донецка област са се отказали от тактиката да заличават населени места от лицето на земята.

"Те стрелят по градовете, но сега няма такъв огнен вал, какъвто имаше през пролетта и лятото на 2022 г. Руснаците вече не могат да изстрелват по 60 000 снаряда на ден, както през миналата година. Те имат недостиг на снаряди и всички го усещат", казва Назаренко.

В началото на февруари руските сили настъпват към близките села край Угледар, но украинските бойци ги изтласкват обратно на предишните им позиции. Според заместник-кмета на Угледар Максим Вербовски противникът се опитва да обкръжи града от двете страни.

Назаренко отбелязва, че Угледар е много важно място, защото Угледар е доминиращата височина.

"Наистина стои много високо. Вижда се от 15 километра, а ако времето е слънчево, Угледар се вижда от пътя. Това е доминиращата височина и ако руснаците превземат Угледар, ВСУ ще трябва напълно да пренаредят отбранителната линия", казва Назаренко. Според него загубата на Угледар е нежелателна. "Но въобще не смятаме да го загубим" шегува се военният.

Той добавя, че освен това Угледар е стратегическа точка за ВСУ, тъй като е плацдарм за бъдещо евентуално контранастъпление срещу Бердянск, Мариупол и други населени места от тази страна.

 

 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук