Руските войски бомбардират Лиман в Донецка област. Това пише в Туитър канадският журналист Нейл Хауър. "Не се справяме с руската авиация. Днес вече имаше пет въздушни удара, самолетите летят директно над нас. Трябват ни системи за ПВО, за да отразяваме руските атаки", предава той думите на местни полицаи, които току що са се върнали от Лиман, цитиран от "Страна уа". 

При това, по неговите думи, самите полицаи твърдят, че ВСУ не разполагат нито с ПВО, нито с изтребители.  

"Наблюдавам залп на руската реактивна артилерия по Лиман от примерно около 10 километра. Видяхме как снарядите се взривяват, поразявайки украинските позиции", пише журналистът.  

Журналист рассказал о штурме Лимана армией РФ

Россияне обстреливают Лиман

Трябва да припомним, че руските войски са започнали щурма на Лиман в понеделник. В социалните мрежи се пише, че боевете се водят по улиците на града и руснаците вече са заели неговите северни покрайнини. Официално потвърждение на тази информация засега няма. 

Русия разгръща в Крим зенитни ракетни дивизиони С-400, съобщиха от Генщаба. 

В Черноморската и Азовската операционни зони кораби на руските сили продължават да изпълняват задачи по изолирането на районите на воденето на военните действия. 

Руските войски в северната част на Крим разгръщат допълнителни зенитни ракетни дивизиони от С-400. За това съобщиха от Генералния щаб на ВСУ в социалната мрежа Facebook

"Според наличната информация, с цел увеличаване системите за ПВО, на територията на северно-западната част на Крим противникът разгръща два допълнителни зенитни ракетни дивизиона С-400", се казва в съобщение.  

При това, в Черноморската и Азовската оперативни зони корабните групировки на противника продължават да изпълняват задачите по изолация на районите на водене на бойни действия и нанасянето на ракетни удари по обекти на инфраструктурата на територията на Украйна.  

Екшън камера на сапьор засне оставени от украинските бойци капани в "Азовстал" 

Появиха се кадри от екшън камера, монтирана на каската на сапьор, работещ на територията на освободения "Азовстал". Камерата е заснела оставени от украинските бойци смъртоносни капани. Сред тях има изключително интресни находки. В частност, спринцовки, които се взривяват при допир. 

 

На записа на камерата се вижда, че подземията на комбината където бяха блокирани азовците, буквално са осеяни със самоделни взривни устройства от всякакъв вид, а също и със снаряди и патрони. 

Освен това, в един от бункерите е била намерена ръчна установка за изстрелването на британска противотанкова управляема ракета NLAW.

Интересното е, че азовците са я натъпкали с тротилови шашки. 

В друго помещение са намерени спринцовки, които при допир са се взривявали. Те са били напълнени с неизвестно вещество с бял свят.  

По-рано пък от хеликоптер бяха заснети разблокираните цехове на "Азовстал".  

Военен експерт: Русия разполага със "специална изненада" за НАТО, която ще използва в краен случай 

Продължаващата агресия на Алианса няма да доведе до нищо добро за Запада, смята специалистът 

Руската федерация многократно е предупреждавала Запада за това, че всяко търпение си има своя край, но никой не е чул нейните призиви. 

Ако САЩ не спрат, Русия ще им направи "специална изненада" с перспективни въоръжения, предполага военният експерт Сергей Хатилев.

Специалистът посочва, че Алиансът е провеждал и продължава да води доста агресивна политика по отношение на Москва: 

първоначално целейки се в присъединяването на Украйна, а след това и в членството на Финландия и Швеция. Крайната цел е да бъдат разположени ракети на критично близко разстояние до Русия за съкращаване на времето на полета на ракетите до Москва. 

До сега Русия решаваше въпросите на мира и сигурността, а също и съжителството с членовете на НАТО по границите с традиционни методи, отбелязва Хатилев, но, както смята бившият началник на зенитните ракетни войски към командването със специално предназначение на ВС на Русия, ако Западът не се спре, Москва ще започне да използва "специални видове въоръжение".   

"Това са перспективни технологии, които в момента ние разработваме. В момента нямаме право да говорим за това, макар и президентът на Русия да посочи, че ние разполагаме с такива видове оръжие, за които никой нищо не е чувал. Дори не става дума за обикновеното електромагнитно оръжие", мъгляво каза руският военен. 

 

Превод и редакция: БЛИЦ