Президентът на Украйна Владимир Зеленски отбелязва, че следващите седмици на войната ще бъдат много трудни. Това каза той във вечерното си видео обръщение, съобщи УНИАН.

„Руските окупатори се опитват много усилено да покажат, че уж няма да се откажат от завладените райони на Харковска област, няма да се откажат от Херсонска област, окупираната територия на Запорожка област и Донбас. 

Някъде те напредват, някъде те придвижват резерви, някъде се опитват да укрепят позициите. Идните седмици на войната ще бъдат сложни. И ние трябва да сме наясно с това", подчерта Зеленски.

 

В същото време, отбеляза той, украинците нямат друга алтернатива, освен да се бият.

„Да се ​​борим и да победим. Да освободим земята и народа си. Защото окупаторите искат да ни отнемат не просто нещо, а всичко, което имаме. Включително правото на живот на украинците“, подчерта държавният глава.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски също така заяви в понеделник, че е готов да се срещне с президента на Руската федерация Владимир Путин за решаване на въпроса за прекратяването на войната.

Това каза Зеленски в реч в Украинския дом в Давос (Швейцария) под формата на въпроси и отговори, предава УНИАН.

Отговаряйки на въпроси по време на Световния икономически форум в Давос, Зеленски сподели, че личната среща с Путин е от голямо значение, тъй като "няма да има решение за прекратяване на войната" от руска страна, ако участват само посредници.

"Те имат такава структура за вземане на решения в държавата, че без нея не се вземат решения. И ние трябва да сме наясно с това. Всички техни институции са обединени от едно решение - решението на президента на Руската федерация. И ако говорим за конкретно решение за прекратяване на войната – тогава това решение няма да бъде взето без него“, подчерта Зеленски.

„Затова няма да стане без среща с президента на Руската федерация. И след това, което направиха, разбирате, че определено няма големи желания по отношение на тези срещи. И големи желания за среща няма и не трябва да има срещи с посредници. 

Затова по принцип не приемам никакви срещи с никого от Руската федерация, освен с президента на Руската федерация, дори и да има само един въпрос на масата – прекратяване на войната. Няма за какво друго да говорим“, подчерта Зеленски.