Руското министерство на отбраната отстрани от командването генерал-лейтенант Андрей Сичев поради неуспехите му в Бахмутско направление, съобщава Американския институт за изучаване на войната (ISW).

Според информацията, руското военно командване е отстранило Сичев от длъжността му вероятно заради провеждане на неподготвени контраатаки южно от Бахмут в района на Клещеевка и Андреевка. Анализаторите отбелязват, че настоящата роля на Сичев в руската армия е неизвестна.

Според Американския институт за изучаване на войната Сичев по-рано е командвал Западната група на руските сили в Харковска област до освобождаването му от длъжност в началото на септември 2022 г. и това изявление е първото известие за това, че Сичев е участвал във военни операции в Украйна след септември 2022 г.

Според някои данни Сичев е запазил официалната си длъжност и може да е възнамерявал да запази тази длъжност в тайна, пише ISW.

През последното денонощие авиацията на украинските сили е нанесла 13 удара по райони на съсредоточаване на личен състав, въоръжение и военна техника на руските войски.

Това се казва в сводката на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, информира "УНИАН". Отбелязва се, че са нанесени и 4 удара по зенитно-ракетни комплекси на противника.

„Подразделенията на ракетните войски поразиха 3 района на съсредоточаване на жива сила, въоръжение и военна техника на противника и 20 артилерийски средства“, се казва в съобщението.

Също така в сводката се отбелязва, че от своя страна руснаците обстрелват както военни, така и на цивилни цели.

Извършени са 28 атаки с реактивни системи за залпов огън по позиции на украинските войски и населени места.

В резултат на руските атаки има загинали и ранени сред цивилното население.Частни жилищни сгради и друга гражданска инфраструктура е унищожена и повредена ", - съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна.

Междувременно, в рамките на денонощието украинските сили са настъпили в Таврическо направление и са нанесли загуби на руските части.

Това съобщи командващият оперативно-стратегическата група войски "Таврия" Александър Търнавски в своя канал в Telegram, информира "УНИАН".

"Има напредък на ВСУ в Таврическо направление. Артилерийските части на нашите войски изпълниха 1198 огневи задачи през деня", отбелязва Търнавски.

Руските сили са загубили 261 войници, като 10 бойци са се предали в украински плен. Освен това са унищожени 20 единици руска военна техника: един танк, две бойни бронирани машини, седем артилерийски системи, пет единици автомобилна и пет специална техника, както и осем склада с боеприпаси.

Тази нощ са се чули експлозии в руските градове Белгород и Брянск. За това са съобщили местни жители в мрежата, информират световните издания.

Малко по-късно губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков е заявил, че над града и региона работи противовъздушна отбрана, като според него всички цели са били свалени. 

"Оперативните служби изясняват информацията за последствията на място. По предварителни данни няма пострадали и разрушения", добавя Гладков.

Все още няма официално потвърждение на информацията за експлозии в Брянск.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук