Русия е преместила своя флот от бомбардировачи в базата Оленя на полуостров Кола, за да ги предпази от украински дронове. 

Това съобщава финландският вестник Ilta-Sanomat. Както пояснява изданието, сега самолетите извършват дълги бомбардировъчни полети от границите на Финландия до Украйна.

Изданието отбелязва, че Оленя, която се намира само на 150 километра от Финландия, се е превърнала в една от основните бази на Русия. Сателитните снимки показват голям брой Ту-95 и Ту-160, които се считат за гръбнака на стратегическите сили на Русия.

Тъй като руските тактически изтребители не могат да действат над Украйна поради противовъздушната отбрана, стратегическите бомбардировачи с голям обсег са единственият ефективен начин за Русия да нанася непрекъснати ракетни удари дълбоко в Украйна, пишат чужди медии.

Джъстин Бронк, изследовател в Кралския институт за обединени служби на Великобритания, обясни в коментар за Ilta-Sanomat, че тези самолети са от същото значение като балистичните ракети „Искандер-М“, самолетите МиГ-31К, изстрелващи аеробалистични ракети „Кинжал“, и корабите на ВМС, изстрелващи ракети „Калибър“.

Наскоро украинската армия направи няколко опита да атакува руски летища, където са базирани стратегически самолети.

Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук