Все повече западни държавни служители и анализатори казват, че войната в Украйна ще се проточи до 2025 г. Съществува усещането, че подобна ситуация е неизбежна.

Както съобщава CNN, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и други политици са говорили за „стабилния напредък“ на Украйна на бойното поле, но „има усещане за предстояща безизходна ситуация сред много западни анализатори и официални лица“.

"Все повече се говори, че конфликтът ще продължи до 2025 г. Историята показва, че след началния етап на войната по правило настъпва замразяване. Това се случи след избухването на т. нар. сепаратистки конфликт в Донбас през 2014 г. ” – пише изданието.

Бившият австралийски генерал Мик Райън казва, че западните партньори на Украйна трябва да признаят и планират подобни събития, като обещаят да подкрепят Украйна през цялата война.

Майорът от американската армия Робърт Роуз е съгласен с мнението на австралийския си колега. „Украйна няма лукса да маневрира (бързи нападателни действия). Тя трябва да се стреми към изтощение и ние трябва да сме готови да я подкрепяме, докато изтощи руските сили“, казва офицерът.

CNN пише, че Европа и Съединените щати остават ангажирани да подкрепят Украйна както на бойното поле, така и финансово. Но има признаци на умора. Прокрадват се съмнения и кавги.

Неотдавнашният спор на Украйна с полското правителство относно износа на зърно показва, че страната е уязвима от променящите се политически настроения сред съюзническите страни.

В САЩ продължава предизборната кампания сред конкурентните републиканци и нивото на подкрепа за Украйна предизвиква разногласия.

„Пролетта на 2024 г. може да бъде потенциално важна фаза от конфликта. И двете страни ще използват зимата, за да се превъоръжат. Първите украински F-16 ще бъдат разположени тогава, както и вероятно повече ATACM и други ракети с по-голям обсег (освен нарастващите вътрешни производствени линии в Украйна)", пише изданието.

Ето защо западните оръжейни доставки трябва да се ускорят, казва Макс Бут от Съвета за международни отношения.

„Неизпращането на достатъчно оръжия в Украйна просто увеличава шансовете конфликтът да се проточи за неопределено време“, казва Бут.

В Русия следващата година войната може да има големи икономически последици. Санкциите нанесоха щети на Руската федерация, но все още не достатъчно. Цената на петрола помага за ограничаване на щетите за държавния бюджет.

Но тъй като икономиката все повече се фокусира върху подкрепата на военната машина (най-малко 6% от БВП ще бъдат изразходвани за военните през следващата година), напрежението нараства: недостигът на работна ръка и инфлацията, както и постоянно слабата рубла.

Путин няма да е склонен да намали социалните разходи преди изборите следващата пролет, когато повечето анализатори очакват цените на петрола и газа да паднат.

„Много променливи ще повлияят на бъдещето на този конфликт през следващата година. Преди всичко и двете страни трябва да издържат на студовете и всичко свързано със зимните месеци“, казва той.

 

 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук