Оперативната обстановка в източната и южната части на Украйна остава тежка. За последното денонощие е имало 68 военни сблъсъка, като близо половината от които са били в Авдеевското и Мариинското направления, съобщиха от Генералния щаб на украинските Въоръжени сили.

Край Авдеевка украинските военни са отблъснали около 15 вражески атаки. Там руснаците прибягват до нова тактика, за да обкръжат града, съобщава УНИАН, позовавайки се на говорителя на 110-а отделна механизирана бригада, която отбива вражеските атаки край Авдеевка, Антон Коцукон.

Той отбеляза, че руснаците разполагат с достатъчно ресурси край града и ожесточените боеве продължават. „Всеки ден те предприемат атаки с цел да отрежат пътищата към Авдеевка или поне да ги овладеят с огън, последван от пълно обкръжение на града“, отбелязва Коцукон.

„Нашите защитници в нечовешки условия държат позициите си – без преувеличение. Това са титани, които държат позициите си под залпов огън и нанасят осезаеми загуби на врага“, подчертава той.

Коцукон отбелязва, че за руснаците е много важно да обкръжат и превземат Авдиевка, затова и са съсредоточили там огромни сили и средства - най-малко три професионални бригади, които са подсилени от части на "Шторм-Z".

Той добавя, в Авдеевското направление врагът използва нова тактика - прокопава тунели. „Те копаят тунели по-близо до нашите позиции, първо, с цел маскировка, и второ - за да излязат някъде по-близо до нашите позиции неочаквано“, обясни той.

Украинските разузнавачи са засекли, че руснаците използват роботизирани транспортни средства с дистанционно управление. „Това са доста големи машини, които могат да носят доста тегло“, каза той.

След засилване на офанзивата в района на Авдеевка на 10 октомври руските войски са загубили няколко хиляди войници. Украинските бойци обаче успешно отблъскват всички опити за руски щурм.

Военният наблюдател Денис Попович отбеляза, че Русия се нуждае от победа на фона на неверните си твърдения, че настъплението на ВСУ на юг се е провалило. А за лекото разширяване на сивата зона в района на Авдеевка Москва ще плати несравнима цена, отбелязва експертът.

ISW също отбелязва, руснаците са подновили настъплението си в района на Авдеевка и са постигнали малък напредък. Това показва, че или руснаците вярват, че наистина могат да превземат града, или че командването не приоритизира както трябва настъпателните операции и не отчита значителните загуби.

От Генералния щаб на украинските Въоръжени сили съобщават още, че в Мариинското направление врагът е атакувал в районите на Маринка, Красногоровка, но не е постигна успех. Там отбранителните сили са отбили над 20 атаки.

„В Шахтьорското направление са отблъснати всички вражески атаки в районите на Пречистовка, Золота Нива и Старомайорское.  

В Купянското направление украинските войници са отбили над 10 вражески атаки в районите на Синковка, Ивановка в Харковска област и Надежда в Луганска област.

В Лиманското направление силите за отбрана са отблъснали около 10 вражески атаки в района на Белогоровка,  Серебрянската гора и спорната Донецка област.

В посока Бахмут украинците са отблъснали всички вражески атаки в района на Васюковка и Андреевка в Донецка област.

В Запорожското направление украинските войници са отблъснали вражеска атака северно от Приютное.

Противникът използва активно авиацията си за нанасяне на удари по позициите на украинските защитници и населени места, използва и на артилерия и миномети.

В същото време стана ясно, че американските ракети ATACMS, предназначени да подкрепят украинската армия, са се сблъскали с ефективни контрамерки от страна на руската армия.

В свой материал британското новинарско списание Spectator отбелязва, че повечето от ракетите са били прихванати или измамени от руските отбранителни системи, което ги е направило неефективни.

„Руските войски демонстрираха способността да се адаптират към различните видове оръжия, предоставени на Киев - от ракетите с голям обсег до военноморските дронове“, се посочва в публикацията.

Ситуацията на фронтовата линия продължава да се променя и въпреки усилената помощ от Запада, включително доставката на ракети ATACMS. Въоръжени сили на Украйна се сблъскаха с проблеми при опитите за контранастъпление.

Авторът на статията смята, че допълнителната помощ под формата на ракети няма да може радикално да промени хода на военните действия на фронта.

„Украинската страна се сблъска с проблеми при изпълнението на своите задачи, докато руската армия установи силна отбранителна позиция, показвайки много по-голяма решителност и адаптивност от очакваното“, се отбелязва в материала.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук