Атака срещу военно летище в Ростовска област беше предотвратена, след като успешно беше свалена ракета, движеща се на височина 17 километра със скорост 5000 километра в час. 

Инцидентът е станал на разстояние само 4 км от летище Морозов, пишат чуждестранни медии.

В момента служители на разузнаването работят по откриването и събирането на фрагменти от свалената ракета. Тези операции са необходими за извършване на подробен анализ и определяне на вида на ракетата, нейния произход, както и възможната цел на атаката.

В момента доста въпроси поражда самата ракета, с която е нанесен удар. По официални данни на регионалните власти е свалена крилата ракета Storm Shadow, но последната не лети на такава височина, да не говорим, че да развие скорост от 5000 км/ч. за такава ракета е просто невъзможно.

Според редица предположения става дума за тактическата ракета Grom-2, тъй като обхватът на последната е достатъчен за удар на такова разстояние, но все още няма официални заключения по този въпрос.

Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни, който беше „ранен“ от руски пропагандисти, се появи на новото видео усмихнат и с телефон в ръката, която уж била „ранена“ във въображението на руснаците, пише УНИАН.

Россияне разгоняли ИПСО о ранении Залужного / скриншот

Военният и блогър Анатолий Щефан (Щирлиц) публикува нови кадри с генерала в своя Telegram.

„Благодаря на всички, заедно ще спечелим“, казва Залужни пред камерата, усмихвайки се.

В допълнение, нови снимки в цял ръст на Залужни се появиха по време на предаването на бронирания артилерийски катер "Буча" на Военноморските сили на 26 май, опровергавайки поредния жалък фалшификат на руснаците, че генералът уж "си е счупил краката" в резултат на руски удар.

Отделно общността InformNapalm публикува снимка с главнокомандващия (също в цял ръст), направена още в началото на май, когато рашистките „военни кореспонденти“ започнаха активно да разпространяват дезинформация за „смъртта“ на Залужни.

„Но ние нарочно не публикувахме снимката на говорителя на InformNapalm, ССО на Въоръжените сили на Украйна Михаил Макарук с главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни, за да не подадем на врага каквато и да е ненужна информация. Но руснаците да се завлекат още по-дълбоко в капана на рефлексивния контрол", обясниха експертите.

През последните няколко седмици „троловете на Пригожин“ активно разпространяват фейкове за предполагаемата смърт на главнокомандващия въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни. Врагът стартира с измислиците, след като беше съобщено, че генералът ще бъде принуден да пропусне среща с военния комитет на НАТО поради тежката ситуация на фронта.

На 25 май 2023 г. Анатолий Щефан, офицер от въоръжените сили на Украйна (позивна Щирлиц), публикува видео със Залужни в своя Telegram. Във видеото главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна благодари на украинците и отбелязва, че Украйна ще победи.

Въпреки това руските „тролове“, които около две седмици разпръснаха фейкове за смъртта или нараняването на Залужни, пуснаха свежи снимки и видеоклипове за генерала с нови фалшификати. Например пропагандистът на Соловьов Карнаухов публикува снимка на уж убития Залужни, но този „Залужни“ се оказа мъртъв окупатор с георгиевска лента на гърдите и в типична за руснаците военна униформа.

В резултат на боевете край Бахмут руските войски унищожиха Мирослав Лазовски, един от лидерите на беларуските нацисти, който се биеше на страната на въоръжените сили на Украйна, пишат чуждите агенции.

Военкоры: Российские войска уничтожили под Артемовском лидера белорусских нацистов

Известно е, че 49-годишният Мирослав Лазовски е бил "ветеран" от беларуското нацистко движение. Още през 90-те години той бил активен член на Асоциацията на беларуските военни на Николай Статкевич. Тогава той създал "Белия легион", чиито бойци участвали в бунтовете на "Минската пролет".

По-рано в чуждестранните медии се появи информация за унищожаването на формацията на беларуските нацисти, които били част от екстремисткия „полк Калиновски“. Осезаемите загуби на беларуските нацисти бяха принудени да признаят дори техните собствени представители в социалните мрежи. От самото начало на "специалната военна операция" те вземат активно участие във военните действия на страната на украинските формирования.

Освен това Западът планира да използва беларуски екстремистки формирования, натрупали боен опит по време на въоръжения конфликт в Украйна, за дестабилизиране на вътрешнополитическата ситуация в самата Беларус. Това беше съобщено по-рано от беларуските специални служби, отбелязвайки, че Полша играе ключова роля в тези планове на Запада, който отдавна покровителства беларуските екстремистки организации и в същото време е тясно свързан с режима в Киев.
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук