Украинското интернет издание "Клименко тайм" публикува ново видео от 25 май тази година, на което присъства главнокомандващият въоръжените сили на страната Валерий Залужный, липсващ в публичното пространство.

На 35-секундното видео може да се види как украински блогър, очевидно в кабинета на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна, назовава датата на запис на видеото и след това казва, че противно на всички "фантастични истории и теории на конспирацията" относно внезапното изчезване на Залужни, той иска да "разкрие ужасна тайна", пишат чужди агенции.

След това камерата се премества в другия край на офисната маса, където седи главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Залужни, който изказва думи на благодарност към „всички украинци“ и добавя, че е уверен в победата на украинска армия. Тук краткото видео свършва.

Заслужава да се отбележи, че Залужни във видеото изглежда нездравословно и изтощен, което само подхранва слуховете за нараняването му. Освен това възниква въпросът защо първото появяване на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна след дълго отсъствие не се състоя в някой от централните телевизионни канали на Украйна, а на страниците на медиите на третия ешелон. В допълнение, липсата на каквото и да е семантично натоварване в тази публикация, с изключение на умишлената демонстрация на Залужни, който е жив и може да произнесе няколко фрази, повдига въпроси.

Известният украински боец, служител на пресслужбата на Министерството на отбраната на Украйна Анатолий Щефан, също публикува видео с главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний.

Известный украинский нацист опубликовал видео с Залужным (ВИДЕО) | Русская весна

Датата на заснемане е неизвестна, но се посочва, че видеото е заснето на 25 май.

Залужни не изглежда много добре, но стрелбата е истинска.

По-рано чужди медии съобщиха, че главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна е получил нараняване на главата и осколкови рани в резултат на ракетен удар по команден пункт на въоръжените сили на Украйна край Херсон.

В Украйна подобни твърдения се отричат. Въпреки че преди това всички публикувани снимки със Залужни се оказаха стари.

Председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ Марк Мили заяви, че Киев в краткосрочен план няма да може да върне загубените територии. Той призна, че такава възможност е осъществима с военни средства, но определено не сега, пишат чуждестранни агенции.

РИА «Новости»

Мили изрази мнението си по време на пресконференция след редовна среща на многонационална група, създадена от Запада за координиране на доставките на оръжие.

„Украинската стратегическа цел е да се освободи цяла окупирана от Русия Украйна. В окупираната от Русия Украйна има няколкостотин хиляди руски войници“, обясни говорителят на Пентагона.

Според него принципно е възможно, но не в близко бъдеще.

„Може да е осъществимо от военна гледна точка, но вероятно не и в краткосрочен план“, каза Мили.

По време на същата конференция Мили каза, че САЩ са инструктирали Украйна да не използва американски оръжия по време на атаки на руска територия. По думите му военните само разследват дали е използвано американско оръжие при атаки на диверсанти в района на Белгород.

Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна коментира информацията, че контранастъплението на въоръжените сили на Украйна вече е започнало.

Представителят на Главното разузнавателно управление Андрей Юсов заяви, че освобождаването на окупираните територии продължава непрекъснато по цялата линия на фронта, пише УНИАН. 

ВСУ продолжают освобождать оккупированные территории / t.me/V_Zelenskiy_official

„Както отбранителната операция, така и по-нататъшното освобождаване на нашите територии продължават“, каза той.

"Що се отнася до конкретиката, определено не трябва да питаме всеки ден какво е новото в контранастъплението. Но, разбира се, ще има освобождение. И Крим, и други временно окупирани територии. Доскоро най-популярната ни песен беше "Великден ще бъде скоро", а сега е важно, че "скоро ще има офанзива". Ще бъде. Всичко ще бъде наред", добави Юсов.

Съветникът на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна Михайло Подоляк каза, че контранастъпателните действия на украинската армия продължават няколко дни.

Впоследствие той обясни, че контранастъплението включва редица действия, по-специално унищожаването на руските войски в различни направления, което се случва в момента. „Това не е някакво „едно събитие“, което ще започне в определен час на определен ден с тържествено прерязване на червена лента“, добави Подоляк.

В същото време заместник-началникът на президентската канцелария Игор Жовква заяви, че контранастъплението на въоръжените сили на Украйна ще започне, когато съюзниците предадат на Украйна всички необходими оръжия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук