Украинските сили постепенно пробиват руската отбрана на юг, разширявайки фронтовата линия. В същото време руснаците се опитват да контраатакуват в района на Работино в Запорожко направление.

„В района на Работино продължават боевете с висока интензивност. Артилерията работи и от двете страни. Противникът изпраща авиация в небето, има боеве със стрелково оръжие. В това направление имаме тактически успехи, но това е на много висока цена.

Руските сили се опитват да контраатакуват. В района на Работино действат руски професионални подразделения, но ние вече ги избихме достатъчно", казва боецът от "Легиона на свободата" Константин Денисов пред "Еспресо".

Противникът напада украинска техника с авиация и ударни дронове "Ланцет". Освен това руснаците използват дронове и срещу нашата пехота. Денисов добавя, че руските части също така се опитват да вкарат украинските бойци в огневи чували.

"Благодарение на качественото разузнаване въоръжените сили на Украйна постепенно пробиват отбраната на врага, разширявайки фронтовата линия. Противникът се опитва да вкарат нашите момчета в огневи чували. Тоест руснаците се оттеглят и след това се опитват да обсипват с артилерия и авиация от фланговете.Но украинските сили се оставят да бъдат въвлечени в това“, – обобщава той.

Украинските сили са отблъснали атаките на руската армия в Авдеевското, Мариинското и Запорожското направления.

Бойната обстановка на фронтовата линия в южната и източната част на Украйна остава тежка, като руските сили продължават опитите да щурмуват украинските отбранителни позиции. Това се казва в оперативната сводка на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, публикувана във Facebook, информира "УНИАН".

„Повече от 20 военни сблъсъци се случиха през деня“, се казва в сводката.

По-конкретно, в Купянското направление украинските части успешно задържат противника в района на Новоселовское в Луганска област. Противникът нанесе въздушни удари край Синковка и Ивановка, Харковска област. Двилетне, Ковалевка и Кисловка в района на Харков бяха подложени на артилерийски и минометен обстрел.

Също така в Лиманското направление на въздушни удари са били подложени Надежда, Новоегоровка, Дубрава, Белогоровка в Луганска област и Спорное в Донецка област. Белогоровка в Луганска област и Северск, Верхнекаменское, Спорное, Берестовие в Донецка област пострадаха от артилерийски и минометен обстрел.

Освен това в Бахмутското направление ВСУ успешно сдържат противника в района на Клещеевка в Донецка област. Под артилерийски и минометен обстрел бяха над 10 населени места, включително Васюковка, Минковка, Богдановка, Ивановское, Курдюмовка в Донецка област.

В същото време в Авдеевско направление украинските войници отблъснаха противникови атаки в района на Керамика и Авдеевка в Донецка област. Противникът нанесе въздушен удар близо до Авдеевка. Керамик, Новокалиново, Степное, Авдеевка, Карловка, Невелское в Донецка област бяха подложени на артилерийски и минометен обстрел.

В Мариинско направление в рамките на денонощие украинските войници отблъснаха противникови атаки в района на Мариинка. Около 10 населени места бяха подложени на противников артилерийски и минометен обстрел, включително Красногоровка, Марьинка, Георгиевка, Илинка, Новомихайловка, Катериновка, Елизаветовка в Донецка област.

В същото време в Шахтьорско направление противникът нанесе въздушни удари в района на Пречистовка, Урожайное, Старомайорское, Донецка област. Около 10 населени места бяха подложени на артилерийски и минометен обстрел, включително Угледар, Новоукраинка, Пречистовка, Старомайорское, Шевченко в Донецка област.

Също така в Запорожко направление украинските сили отблъснаха противникови атаки в района на Новоданиловка и Работино, Запорожка област. Малиновка, Малая Токмачка и Работино в Запорожка област бяха подложени на противникови въздушни удари. Новодаровка, Степногорск в Запорожка област и Никопол в Днепропетровска област пострадаха от артилерийски и минометен обстрел.

В Херсонско направление руските сили обстрелват с артилерия и минохвъргачки Берислав, Томарино, Херсон, Антоновка в Херсонска област.

„Украинските сили продължават да водят настъпателна операция в Мелитополското направление, настъпателни (щурмови) действия в Бахмутско направление, унищожават противника и поетапно завземат територии“, се казва в сводката.

В Торския участък и в Серебрянското горско стопанство ВСУ са се опитали да прехвърлят личен състав на предни позиции, но са били разкрити навреме и са обстрелвани от артилерията на „чакащата“ ги група „Смелите“, съобщават световните издания.

Под ударите са попаднали военните от 63-та и 67-ма бригада, 5-та бригада на Националната гвардия, както и бойците от „Азов”.

При Торския участък бойци от 63-та и 21-ва бригади на украинските въоръжени сили са направили 3 опита да атакуват руските части. Лишени от сериозна подкрепа, те са били обстрелвани от руската артилерия.

В Серебрянското горско стопанство боевете са били от същия характер. 67-ма бригада от ВСУ 3 пъти настъпва, но е отблъсната и е отстъпила.

Артилерията на 4-та бригада на Южната група войски на руската армия унищожава бойците на украинските въоръжени сили и техните позиции в Бахмутско направление, съобщават световните издания.

Работата на артилеристите се коригира от безпилотни апарати.

 

 


 

 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук