За няколко месеца щатите „изгориха“ седемгодишни запаси от комплекси Javelin в Украйна. Това заяви конгресменът Майк Галахър в интервю за Fox News.

Според него такава активна подкрепа на Киев е довела до факта, че щатите нямат възможност да изпращат оръжия в Тайван, за да го защитят от китайската „агресия“.

„В момента просто нямаме такива резерви, за да компенсираме похарченото в Украйна“, оплаква се американският политик.

 

Защитниците на "Азовстал" в Мариупол, успяха да минират определени участъци от завода дори след нахлуването на руските окупатори на територията на комбината. Това съобщи съветникът на кмета на Мариупол Пьотр Андрюшченко и показа видео от отчаяната операция., пише УНИАН.

"Няма думи, които да опишат героизма и професионализма на нашите защитници на Мариупол. След разбираемата тактика за използване на евакуацията от окупатора за укрепване на позициите, нашите защитници отчаяно, въпреки риска, извършиха миниране на слаби райони", пише той.

Според него има и втората история, която изумила дори враговете.

„Това е втората история, която порази удари окупаторите. Първият път, преди прекратяването на огъня, заради първата евакуация, нашите защитници изскочиха на два танка пред портите на "Азовстал" и дръпнаха трети танк, който беше заседнал отвън. Окупаторите нямаха време да направя нищо. Поклонете се до земята на нашите защитници на Мариупол. Всички сме им длъжници", призовава Андрюшченко.

 

В Мадрид, по време на шествието на колоната на Безсмъртния полк в неделя, неадекватен мъж с украинско знаме нападна протестиращите, съобщават местни медии.

Той е крещял украински националистически лозунги и се е нахвърлил на хората от шествието. 

 

Нападателят е бил задържан от испанската полиция, която е охранявала шествието. На кадрите се вижда как мъжът е изнесен от полицаите буквално на ръце.

Разследващият журналист Христо Грозев сподели собствените си наблюдения за вероятността Русия да използва ядрени оръжия, пише Сегодня.ua.

Последните западни изявления за готовност за действие в случай на ядрена заплаха, смята журналистът, не са възпиращ фактор за Путин.

Той обяви това в интервю с телевизионната водеща Наташа Влащенко в канала Ukraine 24 в YouTube

„В края на миналата година хора, доста близки до Кремъл, ни казаха, че Путин по принцип започна гордо да говори за това, че е готов да натисне бутона, дори ако това доведе до война със Запада. Т.е. , той изглежда го иска."

Грозев обаче все още е склонен да вярва, че рискът от ядрен удар е намалял спрямо началото на войната.

"В началото на войната, когато Русия не говореше за превантивен ядрен удар, ми се струваше, че рискът беше много по-висок. Защото те обикновено казват точно обратното на това, което мислят. Тоест, когато мълчаха за ядрените оръжия , мислех, че рискът е висок, сега започнаха да заплашват, преди около две седмици и вярвам, че рискът е намалял."

Намаляването на заплахата може да се дължи и на факта, че толкова много хора от върха на руското правителство започнаха да вярват, че Путин не е наред с мозъка и здравето му. Следователно те могат да рискуват да не изпълнят ядрената му заповед. Путин също разбира, че това е възможно и няма да се постави в такава ситуация, смята Грозев.