В Бахмутското направление руските окупатори продължават да понасят колосални загуби. Нашествениците са принудени да укрепят позициите си с редовни части на руската армия, по-специално парашутисти.

Това съобщи представителят на източната група на въоръжените сили на Украйна Сергей Череватий пред УНИАН. Според него през деня украинските защитници са унищожили 332 нашественици и са ранили още 188. В самия Бахмут е имало 28 сблъсъци.

„Тук виждаме друга тенденция - не че се изтеглят, а че поради големите загуби трябва да бъдат подсилени с подразделения на редовната армия на Руската федерация, преди всичко от ВДВ“, каза той.

Наскоро командващият Сухопътните войски генерал-полковник Александър Сирски заяви, че в боевете за Бахмут наемниците от ЧВК Вагнер губят значителна сила и се изтощават.

Центърът на съпротивата съобщи, че окупаторите са започнали да депортират жителите на предградието Бахмут в Донецка област в отдалечени райони на Руската федерация.

Според анализаторите на ISW руската армия значително е забавила настъплението си край Бахмут и вместо това се е концентрирала върху разгръщането на маневри в други посоки, по-специално в района на Авдеевка.

Украински военни анализатори не сдържат емоциите си, говорейки за критичната ситуация за Въоръжените сили на Украйна в Бахмут, пишат и чуждите агенции.

„Обща ситуация: трудна. Постоянно люлеене на една или друга страна. Руснаците ще заграбят нещо - ние отвръщаме, в общи линии сега е така. Или не отвръщаме на удара, защото врагът е малко повече от достатъчно.

«В Бахмуте жесть! Адские бои,

Югозападни покрайнини – тук ситуацията вече е доста критична.

В близост до кръстовището на Св. Чайковски и Корсунская, включително и съседните сгради - мамка му. Адски битки.

Север - посоките на Богдановка, Хромово, Минковки - навсякъде е трудно.

При Хромово украинските въоръжени сили изтласкаха ЧВК малко по-далеч от магистралата. Но, разбира се, не за дълго. Те ще се възстановят, ще добавят резерви и ще се втурнат отново в масивна атака.

«В Бахмуте жесть! Адские бои,

В района на Ивановское „вагнеровците” трети ден без спиране щурмуват позициите на въоръжените сили на Украйна с големи сили. Имат напредък, макар и малък.

Сега врагът е изпратил всички възможни сили да заобиколят Ивановски и Хромово, за да се срещнат в две групи в западните покрайнини на Бахмут и да обкръжат руския гарнизон.

До 125 украински военнослужещи бяха унищожени в Краснолиманското направление за един ден. Такива данни съобщи на брифинг в петък официалният представител на Министерството на отбраната Игор Конашенков,цитиран от чуждите агенции.

Сред загубите на противника той изброи три бойни бронирани машини, както и една бойна MLRS Grad.

„В Краснолиманско направление от въздушни удари, артилерийски огън и тежки огнеметни системи на групировката на войските „Център“ бяха поразени вражески части в районите на населените места Невское (ЛНР), Ямполовка и Григоровка (ДНР), уточни той.

Ден преди това над 80 украински военнослужещи бяха ликвидирани в Краснолиманското направление. Там, освен жива сила, противникът загуби и две бронирани машини, три пикапа и една гаубица Д-30, пишат чуждите медии.

Според Ройтерс руските войски атакуват северния и южния сектор на фронта в Източна Украйна и продължават настъплението си в Донбас.

Въоръжените сили на Руската федерация започнаха активно да атакуват въоръжените сили на Украйна по фронтовата линия след доклади от украинското командване, че настъплението на окупаторите към Бахмут е забавено, съобщава Ройтерс, цитиран от украинския Фокус.

всу, военные, оружие, военные в бахмуте

Медиите пишат, че в петък, 24 март, руските войски са атакували северния и южния сектор на фронта в Източна Украйна и са продължили настъплението си в Донбас, въпреки изявленията на украинската страна, че офанзивата на Москва отслабва в района на град Бахмут.

"Имаме много силен враг с много добро оръжие. И това е професионална армия: въздушнодесантни войски", каза военният с позивна "Гринуич", цитиран от медиите.

Изданието също така съобщава за тежки боеве в северната посока по фронта от Лиман до Купянск, както и на юг близо до Авдеевка и в покрайнините на контролирания от Русия град Донецк, според военните, които разговаряха с репортери.

На 24 март ранени украински войници споделиха подробности от битката за Бахмут. Според военните битката за града напомня на "обиколка в ада".

По-рано украинските военни разказаха как протичат щурмовете на руските въоръжени сили в Бахмут. Така руските окупатори, тръгвайки да щурмуват, губят няколкостотин бойци, разказа командирът на ротата на батальон „Свобода“ на Новосибирския държавен университет Евгений Оропай.


 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук