Украинските военни започнаха да тренират настъпателни действия.

Подразделенията на Сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна започнаха да тренират настъпателни действия, като се вземат предвид новите оръжия, които бяха прехвърлени от международни партньори. Това съобщава Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна на страницата си във Фейсбук.

„Тактиката на водене на война в градовете и селата, почистването на помещенията, настъплението на пехотата под прикритието на бронираната техника – това сега изисква максимална подготовка за нашата безусловна победа“, отбелязаха от въоръжените сили на Украйна.

В доклада се казва, че украинските военни вече активно използват оборудване и оръжия, предоставени от партньорите. Обучението се провежда на бронетранспортьор M113, който вече е на въоръжение с украински пехотици.

Междувременно се появиха кадри от разрушаването на командния пункт на украинците в района на град Золоте, направени от дрон.

Артилеристите получили данни от въздуха и атакували командния пункт на въоръжените сили на Украйна. В близост до сградата, която е окупирана от защитниците, има бронирана техника.

В близост се намирали укрепени позиции и огневи точки, от които въоръжените сили на Украйна стреляли по цивилни в Донбас.

Освен това на входа на Золоте украинските военни заели още бензиностанция и административна сграда. На кадрите от дрона се виждало как защитниците бягат от позициите си, след което са били ударени от артилерия.

Владимир Зеленски в интервю за италианския телевизионен канал Rai 1 каза, че Украйна не вижда сериозна заплаха от Приднестровието. Президентът отбеляза в изявлението си, че вече не планира атаки срещу региона. Той стигнал до това решение след данните, получени от британското разузнаване.

Зеленски каза, че в този случай украинските войници ще могат успешно да отблъснат атака от Приднестровието. Първо, там руската армия е откъсната от Руската федерация, така че няма да има подкрепления. Второ, от 15 000 войници, според лидера на Украйна, само 3000 са способни да се бият там – той не вижда това като голяма заплаха.

„Западът не даде зелена светлина на Украйна да започне военна операция срещу Приднестровието“, казал той.

По-рано Ми-6 е предавало разузнавателна информация до кабинета на президента и Генералния щаб, че Русия подготвя десант в Приднестровието, ако започне ескалация, и също е активирана на Южния фронт.

Твърди се, че за тези цели в Крим вече се прехвърлят допълнителни армейски сили, а Черноморският флот подготвя операция в Бесарабия. Затова британското разузнаване препоръча на Зеленски да се въздържа от планове за атака, докато въоръжените сили на Украйна не бъдат подсилени с нови оръжия.

Един важен нюанс беше забелязан изведнъж в американската военна помощ за Украйна, който е доста скандален, но Киев едва ли ще го призне.

Най-новите гаубици на НАТО M-777 бяха широко рекламирани почти като оръжие чудо, въоръжените сили на Украйна получиха 89 броя. Едва сега на кадрите, заснети на украинските позиции, забелязаха липсата на един важен детайл - малка кутия, цифрова система за управление на огъня DFCS.

С тяхна помощ оръжието получава инструкции от центъра за управление на огъня и използва GPS, за да определи местоположението на целта. Тогава стрелбата става смъртоносно бърза и смъртоносна. 

Как това е по-добро от старите съветски оръдия, не е ясно. Както сега казват пленените украински войници, имало е и проблеми с електрониката в противотанковите системи на НАТО.

„Имаше пропуски, обикновено при един или четири изстрела. И тогава има само прекъсвания, те просто се избухват на 50 метра, без да достигат целта. Повечето от тях са с изтекъл срок на годност на батериите. Повечето партиди са пресрочени с години, които вече са изтекли“, казва войник от въоръжените сили на Украйна, който бил взет в плен.

Превод: БЛИЦ