Украинските сили са използвали пленен руски танк-камикадзе на територията на Запорожка област срещу своя противник. Това съобщи във Фейсбук пресаташето на 128-ма бригада Ярослав Галас, информира украинското издание "Фокус".

Бронираният автомобил е попаднал на мина, но експлозията в резултат на детонацията на заложените боеприпасите е била много мощна. 

Галас отбелязва, че най-важната и опасна роля в операцията е била възложена на шофьора-механик. Задачата на боеца била да транспортира танка с поставени експлозиви, до противниковите позиции на разстояние само от един изстрел.

Със задачата се заема Василий Дудинец от Мукачево. Преди това е работил в Чехия. В началото на март 2022 г. мъжът сам отишъл във военната служба, след което се озовал на фронта.

Галас отбелязва, че след успешно изпълнената задача братята по оръжие на Дудинец започнали да го наричат ​​с псевдонима „Камикадзе“.

Самият механик разбирал рисковете. Той можел и да не се върне, защото ако експлозив попадне в танка и се взриви, всичко е щяло да завърши с мигновена смърт. Василий се съгласил и командирите му казали подробностите.

Все по-трудно става за въоръжените сили на Украйна да превземат Токмак, понеже Русия създава нови линии на отбрана с огромни минни полета. Генералният щаб на украинските въоръжени сили е получил такива данни от британското разузнаване.

Според британското разузнаване, около Токмак е създадена тристепенна отбранителна система с подземни нива и обширни минни полета. Твърди се, че руските войски са направили изводи от контранастъплението на украинските въоръжени сили, като са увеличили дълбочината на минните полета от 500 метра до 2-3 км в основните направления на възможни атаки.

Освен това сега противотанковите минни полета също така са „засяти“ с противопехотни мини, което трябва да попречи на украинските сапьори да правят ръчно проходи в тях, а техниката лесно се унищожава от артилерия и авиация, което се случи при Орехово.

Руската армия е започнала масово да използва противопехотни мини, за да попречи на украинските въоръжени сили да използват нова тактика, когато пехотни отряди се изпращат напред, за да разчистят маршрути, се казва в доклада.

Руската федерация е разположила до украинската граница над 40 пускови установки на балистични оперативно-тактически ракетни системи земя-земя „Искандер“.

Именно чрез това въоръжение руските сили преди два дни нанесоха удари както с балистични, така и с крилати ракети по украинска територия, казва Вадим Скибицки, представител на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна, по време на дискусия в рамките на „Ялтинската европейска стратегия”,информира "УНИАН".

Според него, по този начин противникът методично унищожава преди всичко граждански обекти.

„Руската федерация е разположила 46 пускови установки на ракетната система „Искандер по границата с Украйна“, сподели Скибицки.

Заслужава да се отбележи, че "Искандер" може да изстрелва балистични ракети 9М723, тяхната модификация - 9М729 (счита се, че максималният им обсег е до 500 километра) и крилата ракета Р-500. Има информация, че руската крилата ракета е в състояние да покрие разстояние, многократно по-голямо от балистиката и нейните модификации.

В Краснолиманско направление руската авиация и артилерия са нанесли огън по щурмовите групи на украинската бригада "Азов". Това съобщи ръководителят на пресцентъра на групата "Център" Александър Савчук, цитиран от световните издания.

„В района на Серебрянското горско стопанство щурмова и армейска авиация и артилерия са нанесли огън по щурмовите групи на 12-та бригада на специалните сили на "Азов“, казва Савчук.

Освен това в конкретното направление в района на Торска издатина руските въоръжени сили са отблъснали три опита за атаки на украинските въоръжени сили, а бомбардировъчната авиация е нанесла три удара по украинските въоръжени сили. Общо украинските сили са загубили 50 войници, една бронирана бойна машина и един пикап.

 

 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук