Смъртните случаи по света, свързани с коронавируса, надхвърлиха днес 3 милиона, предава Ройтерс. Според агенцията новата вълна на заразата поставя под въпрос усилията за ваксиниране на населението, пише Монитор бг.

Жертвите на Ковид-19 растат най-бързо в Бразилия и Индия. Според здравните власти вина за това имат както новите по-заразни варианти на вируса, така и обществената умора от локдауни и ограничения.


Ройтерс посочва, че за достигането на 2 милиона жертви е била нужна година от началото на пандемията, докато за следващия милион са били нужни само 3 месеца.

Бразилия е безспорен лидер в черната статистика, като всеки четвърти смъртен случай от Ковид-19 е регистриран в тази страна. Според СЗО здравната система на латиноамериканската държава вече е на колене, а в много болници интензивните отделения са пълни над 90 процента.

Индия в понеделник стана втората страна след САЩ, регистрирала повече от 100 000 новозаразени за ден. Най-засегнатият индийски щат – Махаращра, започна да затваря търговски центрове, кина, барове, ресторанти и храмове, след като болниците се препълниха с пациенти.

В Европа, която в статистиките на СЗО включва 51 държави, жертвите са 1.1 милиона, като 60 процента от тях са в 5 страни – Великобритания, Русия, Франция, Италия и Германия. 

Жертвите в САЩ са 555 000, най-много от всички по света, или 19 процента от всички в глобален план.

През последните три седмици случаите отново растат, но здравните власти вярват, че бързата ваксинационна кампания ще прекърши скоро ръста на заразата. Около една трета от американците вече са получили поне една доза ваксина. 

По данни на световния брояч за случаите на коронавирус worldometers, починалите от коварната зараза са 2 876 067. Заразените до сега са 132 507 419. От К-19 са се излекували 106 839 221 души. 


 


Най-много заразени в световен мащаб има в САЩ, Бразилия, Индия, Франция и Русия.
 

В Европа най-много заразени има във Франция, Русия, Великобритания, Италия и Испания.