Председателят на Европейския съвет Доналд Туск проведе първия си телефонен разговор с избрания за президент на Украйна Володимир Зеленски и обяви намерението си да се срещне с него през юли в Брюксел, предаде ТАСС. "Първият полезен телефонен разговор с избрания за президент на Украйна Володимир Зеленски се състоя. Аз го уверих в твърдата подкрепа за Украйна. Очаквам плодотворно сътрудничество на предстоящата среща на върха между ЕС и Украйна през юли", написа Туск в "Туитър". 

Германският канцлер Ангела Меркел също разговаря по телефона със Зеленски, съобщи говорителката на германското правителство Улрике Демер. "Канцлерът наблегна на това, че в бъдеще федералното правителство активно ще подпомага Украйна по пътя на реформите и ще подкрепя правото й на суверенитет и на териториална цялост", каза Демер.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също разговаря по телефона с новоизбрания президент на Украйна Володимир Зеленски, предаде ТАСС. "Преди малко разговарях с Володимир Зеленски, поздравих го по случай изборната му победа и го поканих да посети централата на НАТО в близко време. НАТО ще продължи да оказва силна политическа и практическа подкрепа на Украйна", написа Столтенберг в Туитър. 

Британският премиер Тереза Мей също поздрави в телефонен разговор Зеленски за победата му на президентските избори и го увери, че Великобритания ще продължи да подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна, предаде Ройтерс. "Премиерът подчерта значението на съвместната работа на двете ни страни заедно с международната общност за възпиране на руската агресия", каза говорител на Мей.