Размяна на любезности, но никакъв конкретен резултат. Така може да бъде описана срещата между президентите на САЩ и Турция Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган, която се проведе във Вашингтон.

Двамата лидери са обсъдили редица важни теми, но не са постигнали конкретен резултат по нито една от темите, предаде „Хюриет дейли нюз“. Последната визита на Ердоган във Вашингтон беше през 2017 година.

Срещата при закрити врата между двамата продължи близо 65 минути. Тръмп каза, че Турция е стратегически партньор на САЩ и посочи, че е „голям фен на президента (Ердоган)“.

Турският президент обаче не е бил особено приятелски настроен към Тръмп. Ердоган е върнал на американския президент заплашителното писмо, което получи преди старта на военната операция в Северна Сирия.

Турция отново е поискала от САЩ екстрадирането на проповедника Фетхуллах Гюлен (обвинен за организирането на преврата), но няма информация да е получила положителен отговор.

Ердоган е казал още на Тръмп, че хиляди са загинали в Сирия заради отлагането на военната операция. Двамата лидери са обсъдили и сделката на Анкара с Москва за покупка на руски зенитно-ракетни системи С-400, но отново без конкретен резултат.

Междувременно в Русия коментират, че Анкара е малко вероятно да се откаже от руските ракети, дори да има натиск от Вашингтон. Владимир Джабаров от Съвета на федерацията заяви, че Ердоган е „упорит“, предават медиите.