Руски вирусолози предупредиха, че новият коронавирус е способен да разруши тъкани на главния мозък и да окаже негативно въздействие върху сърдечносъдовата система на заболелите. 

По думите на проф. Андрей Козлов от Политехническия университет в Санкт Петербург, патогенъг е способен да предизвика неврологични усложнения, без при това да засегне белите дробове на заразения.


За нарушената работа на мозъка говори загубата на вкус и обоняние. Отмиране на участъци от мозъка предизвикват вирусите на грипа, херпеса и новият коронавирус, предава БТА. 

"В няколко публикации беше отбелязано, че при някои пациенти не е било наблюдавано нарушение във функционирането на белите им дробове. Но пациентите са показали разсеяно съзнание или епилептични признаци.

Заедно с наблюдаваната по-рано загуба на вкус и обоняние, подобни симптоми говорят за инфектиране на тъканта на мозъка от новия коронавирус", изтъква специалистът.

"Поразяване на тъканта на мозъка може да се получи и в резултат на това, че клетките на имунната система на заразения започват активно да отделят цитокини", счита биологът от Тюменския университет Николай Карпов. Той също предупреди, че вирусът прониква непосредствено в мозъчната тъкан.