Като Ломб въпреки образуването си на химик е една от първите преводачки света и би могла свободно да говори 8 езика, а като цяло е работила с 16 различни езика. По нейно време не е имало аудио CD-та с гласови носители или Skype, нито езикови школи… Как тогава е постигнала такъв резултат.

В своята най-продаваната книга “Как да науча езика?” тя формулирала десет непретенциозни правила.

1) Занимавайте се с езика, който трябва да научите, всеки ден! Това е като на принципа с фитнеса: ако искате впечатляващи мускули, ги обучавайте редовно! Заделяйте най-малко 10-15 минути за четене или повторение на новите фрази.

2) Ако желаете да научите езика, намерете свой собствен алгоритъм.


Например, малко обучение, а след това – малко музика или почивка чрез разходка.

3) Контекст – това е всичко! Никога не заучавайте отделни думи, а ги учете, след като са използвани в определен контекст! Например, ако сте запомнили израза „силен вятър“, то една от думите, автоматично ще се появява в паметта ви в комбинация с втората!

4) Особено полезно е да вписвате в тетрадка готовите отделни фрази и да се опитвате да ги използвате в максимална степен в диалог.

5) Мислено произвеждайте в ума си всичко, което ви вижда окото – реклама, откъси от песни, диалози, заглавия статии от вестници. Лесно и полезно!

6) Учете наизуст! Но трябва да учите 100 %-во правилно израза или предварително да бъдете коригирани от учител!

7) Вече готовите и запомнените от вас фрази и идиоми, съхранявайте в паметта си в първо лице.

Например: “I am only pulling your leg” (Аз само те дразня).

8) Всеки чужд език не може да се изучава в изолация, като например – аз просто тихо и спокойно ще си правя упражненията в една тетрадка и ще слушам учителя. Гледайте филми, четете книги и вестници в оригинал, общувайте с англоговорящи приятели онлайн!

Всъщност, Като Ломб започва да учи руски език с “Мъртви души” на Гогол и впечатлява с лексиката си!

9) Не се страхувайте от грешки, страхът не коригира грешките! Никога и нищо не оставяйте непроверено!

10) Бъдете сигурни, че няма значение как ще научите езика!

И най-накрая, когато 86-годишната Като Ломб срещнала 54-годишната си приятел, му казала решаващото за живота му изречение, “Стив, ти си толкова млад! С колкото години си по-млад, толкова езици можеш да научиш!”