През 1988 г. в една от съветските военни части, базирана на територията на Монголия, възниква извънредна ситуация. Войник на спешната служба Григорий Г, докато е на дежурство, внезапно открива огън от картечница. Ще изясним, че часовой може да използва оръжия, но само в краен случай и, както се шегуват самите войници, „само за да провери проверяващия“. 

В този случай войникът не уцелил никого и обяснил изстрелите с факта, че е бил нападнат ... от динозавър, от който трябвало да се защитава с картечницата. Странно, нали? Точно това разбрали членовете на комисията, която разследвала инцидента, и затова военнослужещият бил спешно изпратен за проверка за психическото му състояние.

Вероятно тази спешна ситуация би била благополучно потулена, подобно на много други, особено в Монголия. Но други военнослужещи от този отряд започнали да виждат динозаври, не само войници, но и офицери.Ясно е, че висшето командване подозира, че не би могло да стане без използването на психотропни оръжия. Все още не са започнали да откриват кой и защо, но за всеки случай изпратили в частта опитния психолог В. Т. Бурлачук. Този специалист бил изправен пред факта, че няма отклонения в психиката на служителите на тази злощастна част. Тогава какво е това? Лекарят дълго време си блискал главата, провеждал всякакви експерименти, докато един ден ... не видял динозавър.

Бурлачук обаче също не можеше да признае себе си за жертва, това заплашвало да сложи край на репутацията му и на военната кариера като цяло. И така било намерено доста удобно обяснение. Точно преди „появата на динозаврите“ на територията на военното поделение е пробит артезиански кладенец. „Опитният“ лекар заключил, че споменът за миналото, когато динозаври бродят на тази територия, е запазен. Така по някакъв начин са били създадени, очевидно, мистериозни хроно-миражи.

Военното поделение отново бе прехвърлено към консумация на вносна вода - и виденията на динозаврите веднага престанали. Вярно, както се оказало по-късно, това било само в докладите, но служителите на звеното вече били толкова уморени от инспекторите, които ставали все повече и повече, че с радост се съгласили с аргументите на Бурлачук (в края на краищата няма реална опасност от динозаврите.

Носели се слухове, че след това мъдро решение „нахлуването“ на динозаврите в частта не само не спира, но дори се засилва, с течение на времето тук войници дори започнали да изчезват по мистериозен начин. Но тогава СССР просто се разпаднал, частта била разпусната и затова аномалната зона в Монголия вече не интересувала никого: нито военните, нито учените, нито дори феновете на паранормални явления, които по това време не са били нито в Русия, нито в Монголия. 

Превод: БЛИЦ