Американският военен министър Джеймс Матис предупреди Северна Корея за "ефективен и съкрушителен" отговор, ако Пхенян е решил да използва ядрени оръжия, след като увери Южна Корея в непоколебимата подкрепа на САЩ в края на двудневното си посещение, съобщава "Ройтерс".
"Всякакво нападение срещу САЩ или нашите съюзници ще бъде осуетено, а всякакво използване на ядрени оръжия ще бъде посрещнато с отговор, който ще бъде ефективен и съкрушителен", коментира Матис при посещението си във военното министерство на Южна Корея.

Коментарите на Матис идват на фона на опасенията, че Северна Корея може да се подготвя да изпита нова балистична ракета, като това може да бъде ранно предизвикателство за администрацията на новия американски президент Доналд Тръмп, отбелязва "Ройтерс".

Северна Корея, която редовно заплашва да унищожи Южна Корея и нейния основен съюзник САЩ, извършвайки повече от 20 изпитания на ракети през миналата година, както две изпитания на ядрени оръжия, напук на резолюциите и санкциите на ООН.

Северна Корея също така изглежда да е рестартирала експлоатацията на реактора в основното си ядрено съоръжение "Йонбьон", който произвежда плутоний, който може да бъде използван за програмата на Пхенян за ядрени оръжия.

"Северна Корея продължава да изстрелва ракети, да развива своята програма за ядрени оръжия и се впуска в заплашителна реторика и поведение", изтъкна Джеймс Матис.

Действията на Северна Корея накараха САЩ и Южна Корея да отговорят със укрепване на отбранителните способности, включително очакваното разполагане на американската противоракетна система, известна като THAAD, в Южна Корея по-късно тази година. Двете страни потвърдиха този ангажимент.

Китай обаче възрази срещу THAAD, подчертавайки, че тя ще дестабилизира баланса на регионалната сигурност, което доведе до призиви от някои опозиционни лидери в Южна Корея да бъде отложено или отменено разполагането на системата.

От своя страна южнокорейският военен министър коментира, че посещението на Джеймс Матис в Сеул, неговата първа визита в чужбина като шеф на Пентагона, изпраща ясно послание за категорична подкрепа от страна на САЩ.