От дълго време около здравето на лидера на Северна Корея Ким Чен Ун се носят многобройни слухове. В същото време цялото внимание на медиите е насочено към членовете на семейството му в частност - към жена му Ри Сол Джу. И по-специално – как предполагаемите здравословни проблеми на съпруга й биха се отразили на живота й, пише New York Post.

Към момента не е ясно какво точно ще се случи с Ри Сол Джу, ако мъжът й стане недееспособен или пък умре.

По данни на някои медии, двойката има един наследник от мъжки пол, който в крайна сметка може да стане приемник на баща си и да продължи династията. Но, отбелязва изданието, младата възраст на детето може да е станала причина сестрата на лидера - Ким Йо Чен, наскоро да бъде назначена за „лидер номер две” в страната, въпреки че тази информация също се оспорва.

За първата дама на КНДР няма много информация. Смята се, че е израсла в столицата Пхенян. След това е заминала да учи музика в Китай. Експертите смятат, че дори името й е псевдоним.

Жената на Ким Чен Ун - мистериозното бижу на КНДР СНИМКИ

Годината й на раждане също не е уточнена. Смята се, че се е появила на бял свят или през 1985 г., или през 1989 г.  Твърди се, че семейството й принадлежи към политическия елит. Майка й оглавява гинекологично отделение в местна болница, а баща й е професор в университета.

В блога North Korea Leadership Watch обаче има информация, че бащата на Ри Сол Джу е военен.

Според някои сведения, двойката се жени през 2009 г., въпреки че местните държавни медии потвърждават за сватбата им чак през 2012 г. Смята се, че двамата са станали родители примерно година след като са станали семейство. Въпреки че е посочено, че през 2010 г. им се е родило момченце.

През 2013 г. звездата от НБА Денис Родман, който е близък приятел с Ким Чен Ун, разказа пред The Sun, че наскоро Ри е родила момиченце.

Представители на южнокорейското разузнаване съобщават, че през февруари 2017 г. Ри е родила трето дете, чийто пол не се уточнява.

Както всички останали жени на севернокорейски лидери, Ри Сол Джу води достатъчно затворен начин на живот. За разлика от предшественичката си обаче, тя заема положение, което е много по-подходящо на ролята й на първа дама и често съпровожда съпруга си на различни мероприятия.

Експерти коментират пред CNN, че севернокорейските държавни медии са й лепнали титлата „уважаема първа дама” вместо по-рано използваната „другарка”.

Междувременно редица международни медии уточниха, че на 1 юли името на съпругата на Ким Чен Ун се оказа в центъра на страшен скандал. Тогава бе съобщено, че севернокорейския лидер е останал вбесен от агитационните листовки на Южна Корея с провокативни снимки на Ри Сол Джу и твърдения, че е участвала в порнофилм.

Преводи редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!