В продължение на месеци хакери подготвят кампания по шпионаж срещу Сената на САЩ, съобщават информационните агенции, цитирайки доклад на фирмата за киберсигурност Trend Micro. Хакерската група, наречена Fancy Bear, която се предполага, че е свързана с предполагаемата намеса на Русия в американските президентски изборипрез 2016 г., "се подготвя най-малкото да окаже отново влияние върху общественото мнение", предупредиха от Trend Micro.

От компанията базират доклада си на набор от подозрително изглеждащи сайтове, проектирани да изглеждат като вътрешната система за електронна поща на Сената на САЩ. Оказало се, че сайтовете са били създадени от Fancy Bear и са идентични със сайтове за примамка, очевидно създадени за събиране на имейли от предизборния щаб на тогавашния кандидат за президент на Франция Еманюел Макрон през април 2017 г.

Откриването на тези сайтове е било последвано от все още необяснимо публикуване на частни имейли на няколко служители на Макрон в последните дни на кандидатпрезидентската надпревара.

Trend Micro е отказала да спекулира публично за това кой стои зад тези хакерски групи, но американските спецслужби твърдят, че зад Fancy Bear стои Кремъл.