Университетът на Южна Австралия (UniSA), в съвместно с канадската компания за дронове Draganfly Inc, работят върху проект за наречен "Пандемичен дрон".

Както подсказва и наименованието, това ще е специален дрон, който посредством многобройни сензори и термокамери, ще може да открива хора, инфектирани от смъртоносният вирус covid-19.

Както вече знаем, един от основните проблеми на пандемията е свързан с разпространението на вируса. За целта, трябва да се разбере, кои хора имат симптоматика на респираторното заболяване. Професор Яван Чал от UniSA заявява в Newatlas, че решение като това да се мери температурата на всеки човек по отделно е доста сложно и непрактично. Именно това е подтикнало екипа му да разработи въпросното дистанционно наблюдение със специални компютърни алгоритми.

За разлика от стандартните дронове с термокамери, които мерят само приблизителна температура, този може да измерва температура, сърдечна честота и дихателна честота. Вторите два показателя, които са пряко свързани със симптоматиката на COVID-19. Дронът може да открие в тълпа от хора този, който киха и кашля. Тази функция е създадена специално за места където има огромно струпване на хора, като летища, кораби, спортни мероприятия, офиси и други.

От изявлението на UniSA ставя ясно, че технологията на е съвършена, но дори да няма 100% успеваемост в търсенето, тя ще е голям помощник на обществото в момент като този. Очаква се дроновете да започнат да кръжат в най-скоро време в Америка, където заразата с  коронавирус достигна огромни размери само за няколко дни.