Изследователи в Австралия обявиха, че са картографирали отговорите на имунната система на един от първите пациенти, заразен с новия коронавирус в страната, като според австралийския здравен министър констатациите са важна стъпка в разработването на ваксина и лечение.

С новия коронавирус по последни данни са заразени повече от 183 хил. души по света, а починалите са над 7100 души.

Докато по-голямата част от заразените имат само леки симптоми, инфекцията е тежка или критична при 20% от пациентите. Смъртността от коронавируса е около 3,4%, изчисли СЗО.

Докато учените се опитват да разработят ваксина, изследователите от Австралийския институт за заразяване и имунитет "Питър Дохърти" изтъкнаха, че са направили важна стъпка в разбирането на вируса.

Изследвайки резултатите от кръвта от неидентифицирана жена в 40-те си години, те са открили, че имунната система на хората реагира на коронавируса по същия начин, по който обикновено се бори с грипа.

Констатациите помагат на учените да разберат защо някои пациенти се възстановяват, докато други развиват по-сериозни респираторни проблеми, посочват още изследователите.

"Хората могат да използват нашите методи, за да разберат имунните реакции в по-големи кохорти COVID-19, а също така да разберат какво липсва на тези, при които резултатът е фатален", коментира Катрин Кеджиерска, професор по микробиология и имунология в Университета в Мелбърн, който участва в проучването. COVID-19 е заболяването, причинено от новия коронавирус.

Докато изследователите са наблюдавали имунния отговор на австралийската пациентка, те са били в състояние точно да предскажат кога тя ще се възстанови.

Изследователите не разкриха самоличността на пациентката, но казаха, че тя е австралийска гражданка, която е била евакуирана от китайския град Ухан, откъдето тръгна заразата в Китай.

Австралийският министър на здравеопазването Грег Хънт определи развитието като "водещо в света" и голям напредък в изследването на болестта.

Поне дузина производители на лекарства по света работят над ваксини или антивирусни и други лечения за бързо разпространяващата се зараза.