Световната здравна организация (СЗО) предупреди днес Русия, че масовите прояви крият риск от разпространение на коронавируса. Това става броени дни, преди в Москва да се състои парадът по случай годишнината от края на Втората световна война. Това съобщиха световните медии.

Масовите събирания крият риск от "засилено разпространение", заяви представителят на СЗО Катрин Смолуд на пресконференция, посветена на обстановката с коронавируса в Русия. СЗО има възможност да даде насоки на руските власти как да бъде ограничен рискът, добави Смолуд.

Русия е регистрирала над 560 000 случая на новия коронавирус и по този показател е на трето място в света след САЩ и Бразилия. Пряко свързаните с вируса смъртни случаи са над 7600, включително около 500 починали медици.

Представителят на СЗО Мелита Вуйнович заяви, че Русия е тествала около 11 процента от населението си, с което е очертала "реална картина" за разпространението на коронавируса на своя територия.

Парадът в чест на 75-тата годишнина от края на Втората световна война в Европа беше пренасрочен за 24 юни заради коронавирусната пандемия.

По време на войната Съветският съюз дава десетки милиони жертви, най-големия брой сред силите на съюзниците. В Русия победата над нацистка Германия продължава да е повод за национална гордост.

Русия планираше парадът по случай Деня на победата да се състои на 9 май, когато се отбелязва годишнината от капитулацията на нацистка Германия. През април президентът Владимир Путин го отложи заради нарастващия към онзи момент брой на случаите на коронавируса в Русия. Новата дата съвпада с годишнината от Парада на победата в Москва през 1945 г.