Националните карантини могат да се избегнат, ако хората спазват противоепидемичните мерки и контролът на властите се засили.


Това съобщиха от Световната здравна организация днес и посочиха, че 46% от положителните за COVID-19 тестове миналата седмица са регистрирани в Европа, превръщайки Стария континент в епицентър на заразата.   

Шефът на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус уточни на виртуален брифинг, че все още е възможно да се овладее пандемията. „Не трябва да се предаваме", допълни той, цитиран от БГНЕС. 

„Няма да контролираме пандемията. Ще контролираме факта, че получаваме ваксини, терапевтици и други смекчаващи мерки", каза Медоус, сравнявайки по-смъртоносния COVID-19 със сезонния грип.

„Когато лидерите действат бързо, вирусът може да бъде потиснат“, настоя той. Неговият коментар идва ден, след като началникът на кабинета на американския президент Доналд Тръмп – Марк Медоус заяви пред Cи Ен Ен, че фокусът на администрацията е преминал към смекчаване на последиците, а не премахване на вируса. 

Гебрейесус подчерта, че отказът от контрол на вирусите е „опасен“.