Препаратът на Pfizer и BioNTech е първата ваксина, официално одобрена от Световната здравна организация. СЗО подчертава, че изследванията са доказали нейната безопасност и ефективност.

Одобрението на СЗО ще позволи на бедните страни да купуват по-лесно лекарството, пише "Фокус", позовавайки се на "Ройтерс".

„Ваксината Pfizer/BioNTech за COVID-19 днес стана първата ваксина, одобрена от СЗО за използване при спешни случаи от началото на епидемията на заболяването“, каза говорителят на СЗО.

Организацията отбеляза, че одобрението на лекарство, наречено Comirnaty, ще позволи на страните да ускорят собствените си регулаторни процедури и да проведат кампании за внос и ваксинация.

„Освен това позволява на UNICEF и Панамериканската здравна организация да набавят ваксината за разпространение в страните в нужда“, се казва в съобщението.

СЗО заяви, че консултативна група от експерти по имунизация (SAGE) ще се срещне на 5 януари, за да формулира политика по отношение на конкретните ваксини и да направи препоръки за тяхното използване сред населението.

Европейската комисия вече одобри ваксина от Pfizer/BioNTech. Масовата ваксинация с това лекарство започна в Европейския съюз на 27 декември. Белгия, Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Испания, Люксембург и Швейцария се споразумяха да координират усилията си за разработване на оптимални графици за ваксинационни кампании.