55 китайски моряци може да са загинали, след като тяхната ядрена подводница се е натъкнала на препятствие, поставено в Жълто море за да "улавя" британски подводници. Това съобщава The Daily Mail, позовавайки се на публикация на британското разузнаване.

В таен доклад се посочва, че причината за смъртта на моряците е повреда в системата за подаване на кислород. Предполага се, че сред загиналите са 21 офицери и капитанът на подводница 093-417.

Официален Пекин отрича случилото се и отказва международна помощ.

„Разузнаването съобщава, че е станал инцидент на борда по време на мисия в Жълто море на 21 август“, се казва в доклада на британското разузнаване.

Отбелязва се, че 55 членове на екипажа в крайна сметка са загинали, включително 22 офицери, 7 кадети, 9 старшини и 17 моряци. Полковник Сюе Йонг-Пен, капитан на подводницата, също е в списъка на загиналите.

Британските служители допускат, че смъртта изглежда е причинена от липса на кислород поради неизправност на системата на подводницата, която се е сблъскала с препятствието с верига и котва. Китайският флот ги използва, за да спира американски и съюзнически подводници.

Съобщава се, че ремонтът и издигането на повърхността на кораба са отнели шест часа. Екипажът загива поради повреда на бордовата кислородна система.

Все още няма независимо потвърждение за смъртта на китайски подводничари.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук