Представителят на Военноморските сили на Въоръжените сили на Украйна Дмитрий Плетенчук каза, че в началото на пълномащабното руско нахлуване броят на корабите на руския Черноморски флот е бил 13 единици. 

Към момента 5 от тези кораби не са в експлоатация, пише УНИАН.

„От началото на пълномащабното нахлуване в Черно море Руската федерация имаше 13 единици - 7 от тях бяха стандартни, други 6 те караха под прикритието на учения преди пълномащабно нахлуване, за да подсилят групировката си. 5 от тях вече не са боеспособни, 2 от тях са почти напълно унищожени според информацията, с която разполагаме”, каза той в ефира на ТВ СВОБОДА.

Плетенчук подчерта, че сега за Русия е важно да защити оцелелите кораби, тъй като окупаторите ще имат нужда от тях за осигуряване на логистика в случай на окончателно унищожаване на Кримския мост.

"Този парк е доста стар. И, естествено, на него се възлагат големи надежди, защото ако Керченският мост бъде разрушен, натоварването на тези кораби веднага ще се увеличи", заключи Плетенчук.

През април 2022 г. украинските защитници унищожиха гордостта на Русия - крайцера "Москва". Корабът беше нокаутиран с помощта на Нептун.

Освен това на 13 септември 2023 г. в резултат на удар по док в окупирания Севастопол беше повреден големият десантен кораб Минск. Успяха да ударят и подводницата Ростов на Дон.

Ръководителят на Съвместния координационен пресцентър на Силите за отбрана на Южна Украйна Наталия Гуменюк отбеляза, че в близко бъдеще Русия едва ли ще успее да възстанови тези кораби.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук