Талибаните са забранили на фризьорите в провинция Хелманд да бръснат или подкъсяват бради, заявявайки, че това е в нарушение на тяхната интерпретация на Ислямския закон, пишат от Профит

Всеки, който нарушава тази разпоредба, ще бъде наказван, са заявили от талибанската религиозна полиция.

Някои бръснари в Кабул казват, че също са получили подобни заповеди.

Тези инструкции предполагат завръщане към строгите правила от предишното управление на групировката, въпреки обещанията за по-мека форма на управление.

Откакто взеха властта през миналия месец талибаните наказват жестоко своите опоненти. В събота бойците на групировката застреляха четирима души, за които се твърди, че се занимават с отвличания, а телата им бяха провесени по улиците в провинция Херат.

В предупреждение към фризьорите в южната афганистанска провинция Хелманд се казва, че те трябва да спазват Шериатския закон за прически и бради.

"Никой няма право да се оплаква," се казва в уведомлението, според BBC.

"Бойците постоянно идват и ни казват да спрем да подкъсяваме бради," казва бръснар от Кабул. "Един от тях ми каза, че може да изпратят проверяващи под прикритие, за да ни хванат, ако нарушаваме разпоредбата."

По време на първото си управление в периода 1996 – 2001 г. талибаните забраниха някои прически и настояваха мъжете да си пускат бради.

След това обаче гладкото бръснене и добрият външен вид станаха по-популярни и много афганистанци посещаваха фризьорски салони за модерни подстрижки.

Пожелали анонимност бръснари обаче казват, че новите правила застрашават поминъка им.

"В продължение на много години моят салон бе място, където идват млади хора, които могат да бъдат избръснати, както поискат, за да изглеждат модерно," казва един от тях пред BBC. "Вече няма смисъл да продължавам да се занимавам с това."

Друг бръснар в западния град Херат, казва, че не е получавал официално предупреждение, но е спрял да предлага подкъсяване на бради.

"Клиентите не бръснат брадите си, защото не искат да станат мишена на бойците на талибаните по улиците. Те искат да се смесват с тях и да изглеждат като тях."

Въпреки че е намалил цените за подстрижка, той казва, че няма работа. "Никой не го е грижа за стил или за прическа," допълва той.