Иран строи нова ракетна фабрика в Сирия под закрилата на Русия, пише британският вестник The Тimes. Иран изгражда ракетна фабрика в Сирия под покритието на руски защитен чадър и изпраща балистични ракети на съюзниците си в Ирак, според съобщения, които са предизвикали опасения от разрастваща се конфронтация с Израел. Сателитните снимки показват структура като база и фабрика, оформящи се в северозападна Сирия в близост до град Баняс.

Той е в зона, покрита от руска въздушна отбранителна система С-400, предназначена да защити операциите на Москва в Сирия, което би я направило трудна мишена за обстрел от страна на Израел. Също така бе съобщено, че Иран е изпратил балистични ракети, които могат да достигнат до Тел Авив или Риад на милиции, действащи в Ирак. Израел е обещал да атакува превози на ракети от Иран и е прави това редовно в Сирия, но не е нанасял удари по милиции в Ирак, свързани с Иран. С Ирак, разкъсан между западните и иранските си съюзници, израелски удари биха предизвикала по-нататъшна нестабилност.

Израел е удрял оръжейни бази в Сирия повече от 100 пъти през последните години, опасявайки се, че Иран и Хизбула, неговата провинциална милиция в съседен Ливан, използват хаоса на войната за разширяване на своя арсенал. Структурата в Уади Джанам близо до Баняс бе забелязано от ImageSat International, базирана в Израел. Компанията каза, че оформлението на базата е е като Парчин - най-тайния център за разработване на ракети в Иран. Той добави, че със сирийската гражданска война, отчасти благодарение на иранската подкрепа за правителството на Башар Асад, се предполага, че ракетите ще станат част арсенала на Иран и Хизбула срещу Израел.

Системата за отбрана С-400 е най-актуална в Русия и се смята за заплаха за американските самолети, да не говорим за израелските. Москва отказа да осигури системата на сирийското правителство, но я използва, за да защити собствените си сили. Източниците също така заявиха, че съществуват три места, където се строят ракети, включително фабрика източно от Багдад, северно от Карбала и една трета в автономния район на Кюрдистан. Макар и да се предполага , че е западен съюзник, но неговата втора страна, Патриотичния съюз на Кюрдистан, има тясни връзки с Иран. Би било бъде неудобно за Великобритания и САЩ, които са вложили огромни ресурси в Ирак, ако страната бъде използвана като база за атаки срещу Израел или други съюзници