На територията на Естония действа секретна военна база, в която американските специални сили се обучават. Това бе съобщено от журналистическото разследващо предаване „Очевидец“ по естонска телевизия, информира ERR.

Според информацията на журналистите, тренировъчната база е построена през 2014 г. Една от батальонните групи на силите на НАТО е дислоцирана в град Тапа, но за разполагането на американските специални сили в страната не беше известно досега.

Документи от Пентагона, в които била спомената сумата от 15 млн. долара, отпусната за нуждите на "специфичен обект" в Естония, помогнали за откриването на тайната база.

Журналистите от предаването „Очевидец“ били допуснати да влязат в тайния обект, при условие че местоположението му няма да бъде разкрито. Полковникът от армията на САЩ, старши офицер на европейските специални сили Кевин Стрингер е заявил, че американците сега провеждат тренировки в базата заедно с естонци. По време на евентуални военни действия заповедите за специалните сили ще идват от Вашингтон.

„Специалните сили на САЩ в Естония са подчинени на Европейското командване за специални операции в Щутгарт. Тоест, те се подчиняват на командването на американските въоръжени сили чрез командването в Европа “, обяснява Стрингер.

Превод и редакция: БЛИЦ