Теоретиците на конспирацията са убедени, че нюйоркската финансова компания Cede and Company притежава цялото богатство на САЩ, пише Glasnews.bg.

Тайната компания за 54 трилиона долара, която „притежава Америка“, е наречена „Свещеният Граал на конспирациите“ Много хора обичат добра история за теория на конспирацията. Всички подобни слухове и истории обаче обикновено не възникват от нищото, става ясно от Daily Star.

Въпреки важността си, нюйоркската финансова организация Cede and Company се държи предимно в сянка, с дузина директори и не повече от дузина служители. Изданието отбелязва, че скромните размери не трябва да подвеждат хората. 

Тази мощна организация притежава активи на стойност, според някои данни, до 54 трилиона долара. Тази зашеметяваща цифра е постигната поради факта, че компанията всъщност притежава 83% от всички емитирани акции в САЩ.

Формално частните инвеститори не притежават акциите, които смятат, че притежават. Те имат договорни права, които са част от сложна верига, завършваща в Cede and Company. Звучи сухо и академично, но важи за всеки американец. И докато САЩ остават водещата икономическа сила на Земята, това засяга и всички останали.

Цялата търговия с акции в САЩ се контролира от сложна система от взаимосвързани организации като The Depository Trust & Clearing Corporation, National Securities Clearing Corporation и Fixed Income Clearing Corporation. Всички те се управляват от Cede.

Депозитарно доверително дружество е частно дружество с държавна отговорност. Снимка: Daily Star

Същността на тайната е, че почти никой не разбира как работи всичко това. Depository Trust Company е частна банка за ценни книжа. Всяка финансова институция в Съединените щати – банкери и брокерски къщи – е длъжна да осигури членство в DTC. 

Подобно на Федералния резерв, DTC е частна компания с държавна отговорност. Той обработва всички фондови и хартиени ценни книжа за всяка банка и брокерска компания в САЩ.

Depository Trust Company контролира абсолютно всички транзакции с хартиени активи в Америка и физически държи повечето от сертификатите за акции и облигации на свое име.

Много американци се притесняват, че тези ценни акции могат да „изчезнат“ всеки момент, незабавно, за да обслужат прекомерния държавен дълг на страната. Depository Trust & Clearing Corporation избягва публичност, но Джим Макнеф от DTC разговаря с финансовия журналист Антъни Уейн. Той обясни колко безупречно DTC управлява американския фондов пазар.

„В понеделник бяха извършени 535 милиона транзакции, във вторник – 400 милиона транзакции. DTC завърши всички транзакции без нито един отказ!“ - каза той.

Depository Trust Company контролира абсолютно всички операции с хартиени активи в Америка Снимка: Daily Star

В допълнение, журналистът заключи, че "Черният понеделник" - колосалният финансов спад, който уби много американци - е контролиран експеримент. Това беше умишлено манипулирана катастрофа в интерес на DTC. Това обаче така и не беше доказано.

Хората в социалните мрежи обаче имат собствени изводи за това с каква власт разполага компанията.

„Ние принадлежим на Cede. Не мога да повярвам, че открихме Светия Граал на света на конспирацията. Те притежават всичко. Вероятно във всяка страна има версия на Cede & Co, управлявана от едни и същи хора. Можем просто да отрежем сега най-големия крайник“, пише един потребител на Reddit.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук